Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

Privržen

Lavljoglavi kunić jedan je od najpopularnijih kućnih ljubimaca zbog svog nježnog karaktera

Autor: Šarlota Brnčić

23.01.2024. 08:22
Lavljoglavi kunić jedan je od najpopularnijih kućnih ljubimaca zbog svog nježnog karaktera

Foto: Pixabay

Patuljasti kunić čija težina jedva prelazi 1,8 kilogramaNjegovo ime dolazi od činjenice da mu se krzno čini gušćim oko vrata i obraza, gotovo da oblikuje lavlju krijestu.


Drag, društven i ekspanzivan, već nakon nekoliko dana postaje privržen svojoj obitelji. Prvih nekoliko dana smjestite ga u kavez i razgovarajte s njim, ali ga nemojte podizati.


Važno je ostaviti ga da slobodno istražuje, nastojeći poštivati ​​njegovo vrijeme i nikada ga ne prisiljavati na interakcije, već ga nagraditi svaki put kad napravi korak naprijed (čak i metaforički).
I nikad nemoj prestati razgovarati s njim.


Budući da je vrlo pitom, idealan je ljubimac za obitelji s djecom. Sve dok nisu premali, jer bi nasilne ili nagle geste mogle ugroziti njegovo zdravlje, s obzirom na njegove krhke kosti.


Voli biti u skupinama, pa mu neće biti teško odmah prepoznati svog vlasnika i ponašati se prema drugima kao prema svojim prijateljima.


Manje je neposredno suosjećanje s drugim životinjama. Lavljoglavog kunića treba mirno privikavati i na prisutnost psa i mačke.


No općenito se ne preporučuje ostavljati ih same jer bi ga oboje mogli ozlijediti igrajući se s njim. Pasmina pasa koja najviše pristaje ovoj životinji je Cavalier King.


Ako se o njemu dobro brinete, može živjeti i do 10 godina. Kao i svi kunići, ima vrlo osjetljive uši, koje nikako ne treba povlačiti.


Također je važno ne dopustiti mu da luta po kući bez nadzora i povremeno paziti na njegove zube, njegovu slabu točku, jer su oni vjerojatni izvori apscesa ili infekcija.


Zubi mu neprestano rastu, pa je važno da mu prehrana bude raznolika i bogata vlaknima kako bi se izbjegle malokluzije.


Također morate obratiti veliku pozornost na uši, oči, pa čak i krzno. Krzno mu je dugo i mekano, često ga je potrebno redovito njegovati kako bi se izbjeglo petljanje i održalo u dobrom stanju.


Treba ga češljati jednom tjedno kako bi se izbjeglo stvaranje čvorova, ali i da vaš kunić ne unese višak. Jednom dnevno, međutim, tijekom mitarenja.


Međutim, zapamtite, u isto vrijeme, ne ostavljajte ga uvijek u kavezu.


Društvena je životinja stoga je dobro provoditi što više vremena s njim izvan kaveza čim se vratite kući. Pretjerano vrijeme provedeno u zatočeništvu pretvorit će ga u nervoznog, nesretnog i pretilog patuljastog kunića.


Lavljoglavi kunić može se držati u stanu i vani, jer je posebno robustan, a idealna bi bila kuća koja mu omogućuje život u potpunoj sigurnosti i unutra i vani, tako da može uživati ​​u travi i suncu, ali zaštićen od predatora.