ponedjeljak, 26. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Potreba ili luksuz?

Lak za nokte tijekom trudnoće: na ovo treba obratiti pozornost

Autor: Mija Dropuljić

04.06.2023. 08:21
Lak za nokte tijekom trudnoće: na ovo treba obratiti pozornost

Foto: Pexels

Kao buduća mama, morate imati na umu nekoliko stvari. Ono o čemu rijetko tko razmišlja jest što s lakom za nokte tijekom trudnoće?Treba biti jasno da trudnice ne smiju pušiti niti piti alkohol. Također je istina da salame, sushi i određene sireve treba konzumirati s oprezom dok beba raste. Ali što je s određenim tretmanima ljepote? Za mnoge žene lijepi nokti aspekt su dobrog osjećaja. Ali je li sigurno lakirati nokte kao i obično u trudnoći? Mogu li pojedini sastojci u bojama biti opasni za bebu u maternici ili za ženu? A što je s geliranim noktima ili akrilnim noktima za trudnice? Evo odgovora i najboljih savjeta o lakiranju noktiju tijekom trudnoće.


Je li lak za nokte štetan za nerođeno dijete tijekom trudnoće?


Prvo najvažnije pitanje: je li lak za nokte opasan tijekom trudnoće? Nažalost, odgovor nije tako jasan, jer se još ne može sa sto posto sigurnošću reći jesu li sastojci konvencionalnog laka za nokte tijekom trudnoće štetni za vaše nerođeno dijete. Zasad nema studija koje pokazuju da bi sastojci laka za nokte mogli utjecati na bebu.


No, dokazano je da postoje tvari koje preko vaših noktiju mogu dospjeti u tijelo i tako dospjeti i do bebe. Međutim, kako i utječu li oni na vas ili vaše dijete još nije dovoljno istraženo.


Pare mogu biti opasne
Međutim, dokazano je da pare koje nastaju prilikom lakiranja noktiju mogu biti štetne za majku i dijete. Lak za nokte se stoga tijekom trudnoće ne smije udisati dulje vrijeme. Osim toga, trudnicama se savjetuje da ne lakiraju nokte u zatvorenim, malim prostorijama. Najbolje je pripaziti da lakirate nokte dok je prozor otvoren ili lakirajte nokte vani kako ne biste bili izravno izloženi otrovnim sastojcima.


Ove tvari u laku za nokte su kontroverzne


Većina ljudi može zamisliti da konvencionalni lak za nokte ne sadrži samo bezopasne sastojke. Ovaj pregled pokazuje koji sastojci zabrinjavaju trudnice i koji su potencijalno povezani sa zdravstvenim rizicima:


Formaldehid: Formaldehid se također nalazi u mnogim ljepilima i služi kao konzervans. EU je 2014. dokazala da formaldehid u visokim koncentracijama može biti kancerogen. Tvar također može biti odgovorna za alergije i crvenilo. 


Toluen: tvar toluen u boji obično ulazi u tijelo putem dišnih puteva ili kože. Bezbojno otapalo može izazvati iritaciju dišnog trakta ali i crvenilo kože.


Kamfor: Kamfor održava lak za nokte mekim i elastičnim, ali se sumnja da šteti razvoju živaca nerođene djece.


Ftalati: Ftalati su plastifikatori koji pomažu spriječiti da se lak za nokte odmah okrhne. Tvar je već zabranjena u dječjim igračkama jer se sumnja da visoke koncentracije imaju negativan učinak na djetetovu inteligenciju. Omekšivači osiguravaju da se lak za nokte ne otkida odmah.


Gel, akril ili klasični: koji su lakovi za nokte prikladni tijekom trudnoće?


Znači li to da je lakiranje noktiju općenito zabranjeno tijekom trudnoće? Ne nužno, jer ako se sada pitate koji su lakovi za nokte prikladni u trudnoći bez ikakvog rizika, najbolje je koristiti takozvane FREE lakove. Oni ne sadrže nikakve sastojke za koje se sumnja da su štetni. Ako se ne koriste ftalati, formaldehid i toluen, nazivaju se takozvanim 3-free bojama. 5-Free boje također ne sadrže akrilate i kamfor. Veganski lakovi za nokte također se mogu koristiti bez ikakvog rizika, jer također ne sadrže sve navedene tvari.


Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Paintbox (@paintboxnails)


Jesu li gelirani nokti dopušteni tijekom trudnoće?


Općenito se ne savjetuje takozvano modeliranje noktiju, bilo da ste trudni ili ne. Razlog je metil metakrilat koji se koristi za to može izazvati kontaktne alergije i ugroziti vaše zdravlje. Ako ne želite bez gela na noktima u svakodnevnom životu, bolje je suzdržati se od toga tijekom trudnoće. Često grub pristup modeliranju gelom također je potencijalno problematičan. Kada se kutikula ukloni, to pruža mogućnost prodiranja gela u kožu oko nokta. 


Trajni lak tijekom trudnoće


Trajni lak koristi mješavinu gela i laka za nokte. Umjetni sloj na samim noktima je relativno tanak i sam po sebi nije opasan. Problem ovdje jest što je za uklanjanje laka potreban  odstranjivač laka za nokte s acetonom! Ne samo da je ovaj sastojak štetan za nokte, već može predstavljati rizik i za nerođeno dijete ako se previše udahne.


Je li odstranjivač laka za nokte štetan tijekom trudnoće?


Kao što je već spomenuto, odstranjivač laka za nokte tijekom trudnoće može biti opasniji od samog laka za nokte. Barem kada je u pitanju odstranjivač koji sadrži aceton. Aceton može,  ako se previše i prečesto udiše otapalo, dovesti do pobačaja ili malformacija djeteta. Budući da se često koristi odstranjivač laka za nokte koji sadrži aceton, posebno za trajni lak, akrilne nokte i gel nokte, ovdje je potreban poseban oprez. Kako ne bi naštetili djetetu, treba koristiti odstranjivač laka za nokte bez acetona.


Za kraj, najkasnije kad se približi termin poroda, preporučljivo je izbjegavati lak za nokte. Jer ležište nokta i sami nokti mogu biti važan pokazatelj vašeg zdravstvenog stanja tijekom poroda. Kod laka za nokte to je, međutim, teško prepoznati. Dakle: dočekajte svoju bebu s prirodnim noktima!