Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Puno proteina

Kremasta veganska juha od slanutka i češnjaka koju jednostavno morate probati

Autor: Lucija Sučić

15.01.2023. 09:09
Kremasta veganska juha od slanutka i češnjaka koju jednostavno morate probati

Foto: iStock

Možete ju jesti na žlicu ili u nju umakati prepečenac



Slanutak je svestrana i zdrava mahunarka koja se u jela može ukomponirati na zaista mnogo načina.


Ako još niste, definitivno probajte ovu kremastu vegansku juhu od slanutka i češnjaka koja nije samo brza i lagana za napraviti, već je bogata okusom.


Ona ne sadrži zapravo nikakve neobične sastojke, a u manje od 30 minuta je na stolu i spremna za uživanje u njoj.


Sastojci


  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 velika češnja češnjaka
  • 1 žličica paprike
  • 1 žličica sušenog ružmarina
  • pola žličice suhe majčine dušice
  • pola žličice čili pahuljica
  • 2 konzerve (oko 500 g) slanutka
  • 1 veliki krumpir
  • 480 ml povrtnog temeljca
  • sol i crni papar, po ukusu

Priprema




Prije svega, jednu konzervu slanutka zajedno s tekućinom ulijte u blender te miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.


Zatim, u loncu zagrijte jednu žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri, dodajte usitnjeni češnjak i pirjajte oko minutu ili samo dok ne zamiriše.


Dodajte pasirani slanutak, drugu limenku ocijeđenog slanutka, krumpir narezan na kockice, papriku, ružmarin, majčinu dušicu, čili papričice i malo svježe mljevene paprike i dobro promiješajte. Dodajte povrtni temeljac i ponovno promiješajte.


Poklopite juhu i pojačajte vatru te pustite da juha zavrije. Nakon što zavrije, smanjite vatru i ostavite da lagano kuha 25 minuta uz povremeno miješanje.


Začine prilagodite svom ukusu, i poslužite sa svježe mljevenim paprom i preostalom žlicom maslinovog ulja po želji, a nemojte preskočiti hrskavi kruh za umakanje!