Foto: Pexels
Može se pokazati vrlo korisnom na mnogim poljima, od njege tijela do biljaka
Banana je voće s tisuću dobrobiti za zdravlje: bogata je mineralnim solima (kalijem, magnezijem), pomaže u očuvanju pamćenja, smanjuje stres i održava visoku koncentraciju.
Povećava osjećaj sitosti unatoč malom broju kalorija (zato je idealna za one koji su na dijeti) te, konačno, idealan je međuobrok za one koji se bave sportom, a doprinosi jačanju kostiju i pravilnom radu srca.
No, budite oprezni: čak i kore banane, koje se obično bacaju, vrlo su bogate blagotvornim svojstvima za naše tijelo.
Bogate su vlaknima, kalijem, inulinom, vitaminima B, polifenolima i karotenoidima.
Suprotno uvriježenom mišljenju, kore banane su jestive i mogu se konzumirati na mnogo načina.
1. Za ukusne recepte
Prije konzumacije kore ovog voća potrebno je dobro oprati pod tekućom vodom i odstraniti dijelove koji na oko izgledaju smeđe ili malo oštećeni.
Preporučamo konzumaciju samo organskih voćnih kora, bez pesticida i drugih kemikalija na površini.
Potom se možete odlučiti za konzumaciju sirove kore od banane kao sastojka u smoothijima ili pečene u pećnici (možete pripremiti odličan čips na bazi kore od banane).
Naposljetku, od osušene kore banane možete napraviti izvrsno kandirano voće ili dodati u čaj.
2. Za njegu tijela
Kora banane može vam pomoći da vaša koža bude blistava, hidratizirana i zategnuta, kao i spriječiti pojavu prištića i mladenačkih akni.
Sve što trebate učiniti je utrljati unutrašnjost kore (uvijek dobro oprane i osušene!) direktno na kožu: tako će ona otpustiti sve za vas korisne hranjive tvari.
Također, može pomoći u smanjenju natečenosti uzrokovane stresom i umorom.
Konačno, kora banane može pomoći u ublažavanju tegoba uzrokovanih iritacijama i opeklinama, ali i svrbeža izazvanog ubodima insekata.
3. Za njegu biljaka
Kora banane nije samo riznica vitamina i mineralnih soli za nas ljude, već i za naše biljke. Zato od njih možemo brzo i jednostavno napraviti učinkovito gnojivo za biljke i povrće.
Sve što trebamo učiniti je uroniti koru banane u toplu vodu na nekoliko sati, a bolje ako je izrezana na male komadiće.
Tijekom ovog namakanja, sve hranjive tvari imat će dovoljno vremena za prijenos u vodu, koja će na kraju promijeniti boju.
Nakon što ih voda upije, ostaje nam samo filtrirati tekućinu i prebaciti je u raspršivač, a što će nam olakšati raspršivanje supergnojiva po lončanicama i vrtu.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
Priopćenje za medije
SDP o napadu na Radetu: ‘Ovo nije samo incident, nego simptom odnosa vlasti prema radikalizaciji i nasilju’
Hrvatska
Potpredsjednik Vlade
Bačić o zakonima o preostornom uređenju i gradnji: ‘Ne brinu me prosvjedi, zakoni su odlični’
Crna Kronika
Pali dileri
Uhićen dvojac iz Pakoštana, policija im kod kuće pronašla amfetamine i marihuanu
Zadar
Reakcija gradskog vijećnika
Radeta o sinoćnjem napadu na Adventu: ‘Hvala Andreju Plenkoviću’
Zadar & Županija
Na Sveučilištu u Zadru
Promovirano 35 prvostupnika Odjela za psihologiju: ‘Možda nećete imati milijune pratitelja, ali ćete imati nešto važnije…’
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar & Županija
GRADSKI VIJEĆNIK
Na Adventu napadnut Daniel Radeta! Napadač mu vikao da je “smrdljiva komunjara”
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ