Foto: Shutterstock
Bogat je mineralima, među kojima su kalij i željezo
Za razliku od ostalih i izgledom i okusom, kestenov med ima karakterističnu tamnu boju, a okus mu je odlučan i blago gorkast.
Idealan za one koji ne vole preslatke okuse i bogat blagotvornim svojstvima koja ga čine pravim saveznikom zdravlja.
Odlikuju ga protuupalna, antibakterijska, umirujuća i antioksidativna svojstva.
Bogat je mineralima, među kojima su kalij i željezo, te esencijalnim aminokiselinama.
Da ne spominjemo da je lako probavljiv jer je bogat jednostavnim šećerima poput fruktoze.
S obzirom da ima protuupalna svojstva preporučuje se za prevenciju i liječenje infekcija i iritacija grla, a također i antibakterijska svojstva.
Vrlo tamne sorte imaju iznimna antioksidativna svojstva zbog visokog sadržaja polifenola.
Ima umirujuća svojstva i često se koristi u kozmetici, kao i zbog svojih omekšavajućih i hidratantnih svojstava.
Prema nekim istraživanjima ima i antimikrobna svojstva jer navodno pomaže u borbi protiv bakterija kao što je Staphylococcus.
Okus je jak, a naknadni okus gorak, zbog čega se obično ne preporučuje za zaslađivanje pića i hrane.
Zapravo, najčešće ga biraju oni koji ne vole pretjerano slatke okuse, a istodobno cijene njegovu drvenastu aromu. Ukratko, to je med za prave sladokusce!
Izvrsno se kombinira s odležanim sirevima, ali i s mekim sirevima, te je također savršen za aromatiziranje mesa, posebice pečenja i divljači.
Također se koristi za glaziranje pečenog povrća.
Budući da se ne kristalizira lako i zadržava tekuću konzistenciju, također je pogodan za aromatiziranje (ali ne i za zaslađivanje) pjena i sladoleda, koji tako dobivaju izrazito jedinstven okus.
Ukoliko volite njegov intenzivan okus, možete ga namazati i direktno na dvopek ili šnitu kruha.
Kontraindikacije
Osim mogućih alergijskih reakcija kod predisponiranih osoba, med od kestena je vrlo kaloričan, pa je potrebno ograničiti njegovu konzumaciju, osobito ako imate prekomjernu tjelesnu težinu.
Ne preporučuje se ni osobama koje boluju od dijabetesa i hiperglikemije jer može povećati razinu šećera u krvi, osobito u velikim količinama.
najnovije
najčitanije
Sport
Golden fight
Zadarski borci Reljić i Ražov nastupaju u Zagrebu
Plodovi zemlje i mora
VINSKE KRONIKE
Zadarska Svrdlovina poput talijanskog Nebbiola!
KK Zadar
Reakcije trenera
Jusup: Zakazali smo na obrambenom skoku
Hrvatska
Zatvoreni dio
Vlada razriješila gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića, vodi ga Vladin povjerenik
Kultura
Pjesnička večer
Editi Vlahov dodijeljena nagrada »Joja Ricov«
Županija
U POLA SATA
Nin opet poplavljen!
Županija
TURIZAM NA OTOCIMA
PROFESORICA ČUKA: “Vir je ekstremni primjer pretjerane i nekontrolirane gradnje”
Zadar
TUŽNA VIJEST
Preminuo fra Josip Vrdoljak, višegodišnji gvardijan i župnik u Zadru
Zadar & Županija
NOVI SKANDAL
Skoro 5 milijuna eura moćnom zadarskom HDZ-ovcu za privatni hotel
Zadar
PANEL RASPRAVA