Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Kakve veze imaju pijetlovi?

Kako su pilotske odaje postale poznate kao kokpit?

Autor: Lucija Sučić

13.02.2023. 07:34
Kako su pilotske odaje postale poznate kao kokpit?

Foto: Pexels

Iako se često koristi, malo tko zna njegovo porijekloNajčešće u zrakoplovstvu, kokpit je naziv za prostor gdje je smješten pilot, iz kojeg nadgleda, kontrolira i upravlja zrakoplovom.


Iako se često koristi, malo tko zna njegovo porijeklo, a oko njegovog postanka kruže mnoge teorije.


Postoji nekoliko mogućih objašnjenja, a ono što se pouzdano zna jest da se kokpit prvi put pojavio 1500-ih kao izraz za arenu u kojoj su se odvijale borbe pijetlova. Obično su ti prostori bile ukopani u zemlju kako bi se spriječio njihov bijeg, stoga se naziv pojavio kao doslovan prijevod: cock (pijetao) i pit (jama/rupa).
Ovo doduše nema nikakve veze sa zrakoplovima, no slijedeći povijesno pojavljivanje pojma, jedna od povezujućih niti mogla bi biti The Cockpit, londonsko kazalište koje je izgrađeno na mjestu starog kokpita pijetlova, koje je razrušeno 1600-ih i na čijem su se mjestu izgradile zgrade u kojima su bili smješteni državni službenici.


Kokpit je tada već bio dobro poznat pojam u Londonu te su nove zgrade postale poznate pod tim imenom, a budući da su u njima bili smješteni državni službenici, termin kokpit pomalo je počeo postajati sinonim za zapovjedni centar.


Još jedna od teorija je ta da je kokpit proizašao iz domene ratnog zrakoplovstva, jer su ratni avioni bili doslovce u zračnom kokpitu.


Posljednja teorija je ta da se kormilar u engleskom jeziku nekoć pisao cockswain, te je prema tome kokpit počeo označavati prostor u kojem se upravlja brodom, pa je moguće da je otud termin migrirao u zrakoplovstvo.


Kokpit se također koristi u automobilskim krugovima još iz 1904. godine.