Foto: Foto Pexels
Što jesti sirovo, što kuhano, nasjeckano ili zgnječeno
Očuvanje netaknutih svojstava hrane temelj je svake tehnike zdravog kuhanja. Naime, s visokim temperaturama pokreću se određene kemijske reakcije koje pogoduju transformaciji tvari koje su ponekad štetne za naše tijelo.
Do sada znamo da bi povrće bilo bolje jesti sirovo, ali kada to nije moguće ili nije poželjno, trebalo bi uživati u povrću kuhanom na pari.
Zapravo, kada se kuha u vodi, svi vitamini se raspršuju. Zatim izbjegavajte da se predugo namače kako biste ga očistili.
Brokula je, primjerice, bogata vitaminom C i brojnim antioksidativnim spojevima, savršenim za pomoć imunološkom sustavu u borbi protiv bolesti i gripe, no ako ju prokuhamo, gubimo sve te dragocjene elemente.
Isto vrijedi i za šparoge. Treba ih konzumirati nakon kuhanja na pari ili u tavi.
Izuzetak je rajčica koju treba preferirati u obliku umaka. Zapravo, upravo kuhanje omogućuje našem tijelu da apsorbira likopen, tvar koja je izrazito važna za zdravlje srca.
Jeste li znali da cjelovite žitarice treba namočiti prije stavljanja u lonac? Da, na isti način kao sušene mahunarke.
Zapravo, voda omogućuje da se cjelovite žitarice oslobode fitata. Ali što su ti fitati? To su spojevi koji sprječavaju apsorpciju vitamina i minerala.
Krumpir je savršen kuhan, no nemojte ga guliti ako ne želite da se svi hranjivi sastojci otope u vodi.
Iako je meso s roštilja uvijek vrlo ukusno, u stvarnosti je potrebno vrlo malo da se roštilj pretvori u opasnost za naše zdravlje.
Zapravo, ako ne obratite pozornost, stvara se benzopiren, potencijalno kancerogena tvar.
Jedna od najučinkovitijih metoda očuvanja nezasićenih masnoća ribe je kuhanje u pećnici, tehnikom folije.
S druge strane, režnjeve češnjaka uvijek treba zgnječiti ili nasjeckati. Izlaganje zraku od najmanje 10 minuta zapravo je jedina radnja za otpuštanje alicina, spoja koji pomaže u borbi protiv hipertenzije i hiperkolesterolemije.
Luk i papriku treba jesti sirove kako ne bi izgubili sve svoje vitamine. Naprotiv, jaja se, kako bi se uklonila opasnost od salmonele, nužno moraju kuhati.
Slično je i sa sjemenkama lana, čije omega 3 masne kiseline sadržane u velikim količinama, naša crijeva ne bi apsorbirala da ih unesemo cijele.
Jeste li također znali da je tekuća tvar koja se pojavljuje na površini jogurta dragocjen serum za naše tijelo? To je spoj bogat proteinima i vitaminom B12. Dakle, nemojte ga cijediti, već ga pomiješajte s jogurtom!
Jednako je važno nikada ne kombinirati mlijeko s crnim čajem. To je zato što se proteini sadržani u njemu vežu za katehine, sprječavajući asimilaciju fito-spojeva prisutnih u čaju, koji su toliko korisni za srce.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
NEMA ODMORA
NI PETKA NI SVETKA: Zagrebački vatrogasci tijekom Badnjaka i Božića odradili 19 intervencija
Svijet
POD NADZOROM POLICIJE
Bolsonaro podržao predsjedničku kandidaturu svog sina
Zadar
Dirljiva priča
Irena i njezin suprug posvojili troje djece: “Nismo mi »spasili« njih, nego su oni spasili nas”
Hrvatska
božićna propovijed
Riječki nadbiskup Uzinić: ‘Sve podjele služe samo za to da bi neki bili jednakiji od drugih’
Hrvatska
život umirovljenika
GODIŠNJI DODATAK NA MIROVINE ‘Bolje išta nego ništa, ali ovo je jedva nešto više nego ništa’
Crna Kronika
Izvan životne opasnosti
Peteročlana obitelj otrovala se ugljičnim monoksidom
Zadar
Tradicionalno slavlje
[FOTO] Zadarski Badnjak otvoren izvedbom ‘Božića u Zadru’ i prodajom bakalara za Pučku kuhinju: ‘Moramo misliti o potrebitima u ovo doba’
Hrvatska
na području rh
HŽ objavio tko će u 2026. imati neograničen besplatan prijevoz vlakom
Hrvatska
mpt i zds
Zabrana drugog Thompsonovog koncerta: zaštita Ustava ili gušenje slobode govora?
Zadar
ZA BADNJAK