Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kvalitetan stav

Kako pomoći tinejdžerima u izgradnji zdrave i realne slike o tijelu

Autor: Life

07.03.2023. 09:00
Kako pomoći tinejdžerima u izgradnji zdrave i realne slike o tijelu

Foto: iStock

Svi smo na dnevnoj bazi bombardirani "idealnim", no često obrađenim slikama tijela s kojima je nemoguće mjeriti seTinejdžersko doba delikatno je po mnogo stvari, a sa odrastanjem i brojnim tjelesnim promjenama, tinejdžeri mogu postati podosta samokritični u pogledu vlastitog tijela, a društvene mreže čitavu priču dodatno otežavaju.


Stvar je u tome što smo svi na dnevnoj bazi bombardirani “idealnim”, no često obrađenim slikama tijela s kojima je nemoguće mjeriti se, što može poljuljati svačije samopouzdanje, a kamoli ono tinejdžera.


Dobra vijest je da kao roditelji imate puno utjecaja na dijete u stvaranju pozitivne slike o sebi, bez obzira na oblik tijela i broj kilograma. Donosimo nekoliko savjeta kako pomoći djetetu da izgradi pozitivnu i zdravu sliku o vlastitom tijelu!


Budite dobar uzor
Djeca od malena pomno prate roditelje, od stila života, prehrambenih navika i stavova, stoga obratite pozornost na primjer koji dajete i sukladno tomu napravite potrebne promjene.


Vaše će dijete također modelirati i vaše stavove o vlastitom tijelu, te ako stalno kritizirate određene dijelove tijela, dijete će potencijalno naučiti fokusirati se na tjelesne ‘mane’.


Također, budite svjesni komentara o tijelima drugih ljudi i izbjegavajte stereotipe, predrasude i riječi poput ružno i debelo.


Budite pozitivni.


Ako vaš tinejdžer ima problema s težinom, vrlo vjerojatno je sam toga svjestan, a vaši negativni komentari vrlo vjerojatno će ga samo još više obeshrabriti.


Umjesto toga, pružajte komplimente i na taj način potaknite zdravo razmišljanje o tijelu te potaknite zdrave navike. Primjerice, umjesto sjedenja na kauču, predložite šetnju ili ih pozovite na zajednički trening.


Podučite svog tinejdžera o realnosti društvenih mreža


Učite ga skeptičnosti prema slikama tijela u časopisima te na malim i velikim ekranima, te im ukažite na moć Photoshopa i foto manipulacije, kao i na estetske operacije.


Stavite druge kvalitete ispred izgleda


Podržite talente i vještine vašeg djeteta koji nemaju veze s njihovim izgledom, poput glazbe, sporta, umjetnosti i slično. Pohvalite dobre stvari koje volite kod njih, na primjer, školski uspjeh ili način na koji se odnose prema prijateljima. Drugim riječima, usredotočite se na zdravlje umjesto na izgled.