Petak, 22. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

Niskokalorični

Kako napraviti lagane deserte s voćem, a da ne "pati" vaša linija

Autor: Šarlota Brnčić

10.03.2023. 08:48
Kako napraviti lagane deserte s voćem, a da ne

Foto: Pexels

Moguće je pripremiti i laganije slastice, izbjegavajući sastojke bogatije mastima i šećerom



Dobar kolač mora imati meko tijesto i pun, obavijajući okus. Priprema laganog kolača stoga nije tako jednostavna kao priprema normalnog.


Ipak, postoji nekoliko trikova koje možete slijediti kako biste smanjili kalorije prisutne u kriški, a da pritom zadržite ugodan okus i teksturu slastice.


1. Prvi korak je smanjenje šećera prisutnih u kolaču, a u tome nam pomaže voće prirodno bogatog okusa, koji također proizlazi iz aroma koje oslobađa pulpa.




Jabuke su primjer ukusnog voća, ali ne pretjerano bogatog slobodnim šećerima, što nam omogućuje da pripremimo ukusan i bogat kolač, bez pretjerivanja s klasičnom saharozom.


Po želji slastice možete zasladiti zaslađivačima, koji se koriste umjesto šećera.


Savršena je stevija, koja je također lako dostupna u obliku praha, što olakšava upotrebu u kuhinji.


2. Drugi problem kod slastica je pretjerana prisutnost masnoća, obično maslaca, ali i ulja ili čak svinjske masti.


Ulje je bolje od maslaca u laganim desertima, jer se može koristiti u manjim količinama, a da se ipak dobije mek i vlažan rezultat.


No, jasno je da je u nekim vrstama slatkiša maslac neizostavan sastojak, jer daje tipičnu aromu tijestu.


Postoji mogućnost korištenja ulja bez okusa, poput ulja od sjemenki grožđa ili kukuruza.


3. U visoko kaloričnoj hrani obično postoji jak nedostatak dijetalnih vlakana. Vlakna su ključna za našu prehranu jer potiču pravilnu probavu i crijevnu peristaltiku.


U isto vrijeme izbjegavaju vrhove glikemije i omogućuju našem tijelu da savršeno probavi hranu, izbjegavajući vrlo brzu apsorpciju slobodnih šećera.


Stoga dodajmo vlakna našim slasticama, koristeći integralno brašno i voće s korom.


Ako pripremate laganu pitu od jabuka, obojena kora, možda crvena ili ružičasta, također će dodati ugodnu nijansu desertu.