Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Folikuli

Jeste li se ikada zapitali zašto sijedimo? Otkriven je mehanizam koji to uzrokuje

Autor: Šarlota Brnčić

28.04.2023. 08:30
Jeste li se ikada zapitali zašto sijedimo? Otkriven je mehanizam koji to uzrokuje

Foto: Pixabay

"Krivica" leži u nekim matičnim stanicama koje gube sposobnost kretanjaTo je noćna mora mnogih žena (a i mnogih muškaraca)! Prve sijede vlasi koje se pojavljuju i, polako i neumoljivo, stavljaju nas pred izvjesnost: godine prolaze.


No, jeste li se ikada zapitali zašto kosa postaje bijela kako starimo? Sada je to otkrilo istraživanje koje su u časopisu Nature objavili istraživači s Medicinskog fakulteta Sveučilišta New York Grossman.


Sva “krivnja” leži u nekim matičnim stanicama koje gube sposobnost kretanja gore-dolje u folikulima dlaka.
Ovo je stanje potrebno za sazrijevanje melanocita i proizvodnju pigmenta. Ako se to ne dogodi, dakle, kosa postaje sijeda.


Istraživači su mogli pratiti stanice u stvarnom vremenu zahvaljujući tehnikama za in vivo 3D vizualizaciju i tehnologijama sekvenciranja RNK.


Stoga su ” slijedili” te stanice dok su starjele i kretale se između odjeljaka folikula dlake, sazrijevale i zatim ponovno postajale matične stanice.


I do kakvog su rezultata došli? Naučili su kako, s vremenom i kako kosa ispada i ponovno raste, sve više i više matičnih stanica gubi sposobnost kretanja gore-dolje.


Da pojednostavimo, one ostaju “zarobljene” u oteklini suprabulbarnog područja.


To sa sobom nosi činjenicu da ne sazrijevaju i stoga se ne mogu spustiti u germinativno područje gdje bi ih Wnt protein gurnuo da se transformiraju u melanocite koji proizvode pigment i stoga postanu naša boja kose.


Koji su mogući scenariji koji se otvaraju nakon ovog temeljnog otkrića? Koordinatorica istraživanje, Mayumi Ito je to objasnila:


“Ovi rezultati sugeriraju da su pokretljivost i reverzibilna diferencijacija matičnih stanica melanocita ključni za održavanje zdrave i obojene kose.”


Istraživačka skupina namjerava razviti nove strategije kako bi pokušala obnoviti pokretljivost matičnih stanica ili ih premjestiti izravno u germinativni odjeljak folikula gdje mogu proizvoditi pigment.


Hoćemo li se moći oprostiti od strašne bijele, sijede kose? Samo vrijeme – i istraživanje – dat će nam ove odgovore.