Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Iz Japana

Jeste li čuli za banana dijetu? Mnogi je obožavaju jer nije baš stroga, zabranjena je samo jedna stvar

Autor: Šarlota Brnčić

11.01.2023. 07:13
Jeste li čuli za banana dijetu? Mnogi je obožavaju jer nije baš stroga, zabranjena je samo jedna stvar

Foto: Pexels

Obećava da ćete izgubiti na težini ako ujutro pojedete barem jednu bananuZapočnimo odmah s tim da je “jutarnja banana dijeta” definirana kao “modna dijeta”, odnosno moderan prehrambeni program, ali nedovoljno uravnotežen niti znanstveno potvrđen.


Zanima vas od čega se sastoji? To je vrlo jednostavna i nimalo stroga dijeta, dapače ne morate brojati kalorije niti se odricati omiljene hrane.


Jednostavno je preporučljivo doručkovati 1 ili više banana (s obzirom da i tijekom dana možete nastaviti jesti ovo voće bez ograničenja) i tople vode.
Banane moraju biti sirove, nikako kuhane ili smrznute.


S druge strane, za ručak i večeru možete jesti što god vam se više sviđa, očito nastojeći ograničiti pretjeranu konzumaciju visokokaloričnih namirnica, zamjenjujući ih što je više moguće voćem i povrćem.


Budući da je ovo dijeta rođena u Japanu, posebno se preporučuje japanska hrana, posebice riža za ručak.


Postoji samo jedan potpuno zabranjen sastojak: šećer, naravno, osim onoga što se prirodno nalazi u bananama i drugom voću.


Ako baš ne možete bez slatkiša, slatko možete grickati povremeno popodne, ali nikako nakon određenog vremena, stoga je desert nakon večere apsolutno zabranjen.


Dijeta također preporučuje izbjegavanje mliječnih proizvoda i sladoleda što je više moguće.


Još jedno važno pravilo je da uvijek rano večerate (prije 20 sati) i da postite (i ne pijete ništa osim vode) do sljedećeg jutra kada će dan započeti, kao što je već rečeno, bananama i toplom vodom.


Opuštanje je također vrlo važno. Rani odlazak u krevet (uvijek prije ponoći) potiče ne samo pravilan odmor nego i gubitak težine.


Naposljetku, plan prehrane potiče vas na svakodnevnu šetnju, ali “ne ako vam je to izvor stresa”.


Djeluje li banana dijeta doista?


Učinkovitost ove dijete, prema onima koji su je kreirali, temelji se na činjenici da postoji period odmora za želudac i debelo crijevo (točnije period posta koji traje od večeri prije 20 sati do sljedećeg jutra).


Nadalje, banane sadrže kalij i mnoge druge esencijalne hranjive tvari, uključujući vitamine B skupine, no prije svega korisna za mršavljenje su dijetalna vlakna.


One, koje daje banana u ranim jutarnjim satima, pružaju dugotrajan osjećaj sitosti, što je također korisno za smanjenje apetita i regulaciju unosa kalorija.


No, očito, ako se ostatak dana ne pridržavate zdrave i uravnotežene prehrane i ne bavite se tjelesnom aktivnošću, od ove dijete sigurno ne možete očekivati ​​čuda.