
Foto: Pixabay
Njihov sadržaj organskog sumpora pomaže protiv sezonskih alergija
Pulpa datulje je vrlo bogata mineralnim solima, posebno magnezijem, ali i željezom, kalijem, cinkom, kalcijem, manganom i fosforom.
S druge strane, sadržaj vitamina je skromniji. Konkretno, tu su vitamini B skupine.
Datulje su vrlo kalorične: porcija od 100 g, što odgovara količini od desetak datulja, ima oko 270 kcal.
Njihov visok sadržaj kalorija čini ih idealnom hranom za konzumaciju u energetskim dijetama ili u situacijama umora ili slabosti.
Zbog toga se preporučuju u prehrani sportaša ili osoba koje se bave zahtjevnijim tjelesnim aktivnostima.
Ograničena je, međutim, koncentracija proteina i masti.
Svojstva datulja: dobrobiti za zdravlje
Zahvaljujući prisutnosti mineralnih soli poput kalija i magnezija, datulje potiču ravnotežu tekućina u tijelu i štite kardiovaskularni sustav.
Također su bogate fosforom koji je uglavnom poznat po tome što pomaže u radu mozga.
Općenito, visoka koncentracija minerala čini datulje izvrsnim prirodnim dodacima prehrani.
U ljekovita svojstva ovih plodova treba ubrojiti i protuupalno djelovanje, kako za dišne puteve – preporučuje se primjerice kod prehlada – tako i za upale crijeva.
Protiv zatvora
Često se povezuju s blagim laksativnim svojstvima pa ih tako često jedu ljudi koji pate od zatvora.
Da biste bolje iskoristili ova svojstva, preporuča se namočiti neke datulje u vodi preko noći i konzumirati ih ujutro, kada se pretvore u meku i sirupastu tvar.
Njihov sadržaj vlakana važan je za promicanje zdravog pražnjenja crijeva i prolaska hrane kroz crijevni trakt.
Jačaju kosti
Prisutnost mineralnih soli ( magnezija, željeza, kalija, cinka, kalcija, mangana i fosfora ) čini datulje važnim saveznikom u borbi protiv bolnih i iscrpljujućih bolesti kao što je osteoporoza.
Kao što znate, kosti s godinama postupno slabe, pa datulje mogu biti korisne za suzbijanje utjecaja vremena.
Djeluju protiv anemije
Koncentracija mineralnih soli, a posebice željeza u datuljama čini ih savršenim dodatkom prehrani za osobe koje pate od anemije.
Visoka razina željeza u ovom voću uravnotežuje intrinzični nedostatak željeza kod anemičnih pacijenata, povećava energiju i snagu te ublažava osjećaj umora.
Protiv alergija
Jedan od najzanimljivijih aspekata datulja je njihov sadržaj organskog sumpora.
Relativno je čest element u hrani, ali ima niz korisnih zdravstvenih prednosti, uključujući smanjenje alergijskih reakcija i sezonskih alergija.
Ublažite proljev
Kalij sadržan u datuljama i njihova laka probavljivost čine ih također prikladnima za osobe koje pate od kroničnog proljeva.
Topiva vlakna koja sadrže još su jedan razlog zašto datulje mogu biti korisne u ublažavanju proljeva, osiguravanju veće količine stolice i promicanju normalnog, zdravog funkcioniranja sustava za izlučivanje.
Za zdravlje živčanog sustava
Vitamini i kalij prisutni u datuljama također pomažu u očuvanju zdravlja i funkcionalnosti živčanog sustava.
najnovije
najčitanije
Svijet
PREGOVORI
Zelenski će se sastati s Putinom nakon što mu je Trump rekao da ne čeka primirje
Zadar & Županija
Vrijedan projekt
FOTO U Vrsima svečano blagoslovljena nova mrtvačnica na mjesnom groblju
Nogomet
SUPERSPORT HNL
Bez pogodaka u ogledu Istre 1961 i Varaždina
Svijet
FRANCUSKA
Prosvjed protiv islamofobije u Parizu
Nogomet
PREMIER LIGA
Remi Liverpoola i Arsenala
Zadar
ĐIR PO GRADU
FOTO Poluotok je danas vrvio šetačima! Pogledajte koga smo sreli na zadarskoj špici
Zadar
SVEČANO
FOTO Pogledajte kako su Arbanasi proslavili svetkovinu Gospe Loretske
Županija
novo podrhtavanje
Slab potres u Nacionalnom parku Paklenica
Feelgood
test osobnosti
Prva stvar koju primijetite na ovoj slici otkriva kako živite svoj život
Zadar
ISKORISTITE PRILIKU