Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Vječni proizvod ili?

Istječe li trajanje laku za nokte? Evo kako prepoznati

Autor: Mija Dropuljić

02.05.2023. 08:27
Istječe li trajanje laku za nokte? Evo kako prepoznati

Foto: iStock

Odgovor bi vas mogao iznenaditiVjerojatno ste već svjesni da postoje određeni kozmetički proizvodi kojima može isteći rok trajanja. Krema za sunčanje, maskara, hidratantna krema, i da, njihova upotreba nakon isteka roka trajanja nije tako dobra ideja. Ali za razliku od drugih kategorija u kojima može biti prilično očito da je nešto pošlo po zlu, nije baš tako jasno kada je u pitanju lak za nokte. Ali čak i ako je vaša omiljena boja prošla svoj vrhunac, postoji li neki pravi nedostatak da ga i dalje koristim?


Dakle, ističe li trajanje laku za nokte? Jednom riječju da. Prosječna bočica ima životni vijek oko dvije godine. Ipak, važnije je uzeti u obzir koliko se često koristio i kako je bio pohranjen. Izlaganje suncu i kontrola temperature dva su čimbenika koji igraju ulogu. Lak koji je stalno držan u hladnom i suhom prostoru, što je poželjno stanje, trajat će dulje od laka koji je ostavljen na izravnoj sunčevoj svjetlosti s čepom koji nije bio potpuno zatvoren, a možda čak i dulje od dvije godine.


Što se događa kada lak za nokte ostari?


Kvaliteta laka za nokte s vremenom opada. Neće se tako dobro razmazati, pigment neće biti tako živahan i doći će do razdvajanja. To je zato što lak za nokte sadrži otapala koja na kraju ispare, uzrokujući da se preostali sastojci zgusnu i ne razmazuju tako lako. Pigmenti također počinju blijedjeti.


Kako možete znati da je laku za nokte istekao rok trajanja?
Iako mnogi ljudi koriste odvajanje boja kao samostalan pokazatelj da je lak star, to nije uvijek slučaj. Razdvajanje boja laka prirodna je pojava koja se događa jer sastojci laka nisu svi iste gustoće te je zato uvijek dobro promućkati bocu prije otvaranja. Iako to može biti znak, važnije je potražiti druge promjene u boji i teksturi. Ako se nijansa promijenila otkad ste je kupili i/ili izgleda gusto i mrljavo, vjerojatno je prošlo vrijeme. Još jedna ogromna crvena zastavica: ako miriše čudno ili ima jak miris, vrijeme je da svoj lak bacite.


Vrijedno je spomenuti da, za razliku od mnogih proizvoda za njegu kože, lakovi za nokte nemaju rok trajanja na pakiranju. Ako želite točno pratiti koliko dugo imate bocu, zalijepite malu naljepnicu na dno ili čep i zabilježite kada ste je kupili. 


Što se događa ako koristite lak za nokte kojem je istekao rok trajanja?


Nemojte se stresirati, jer stvarno nije kraj svijeta. Dok stvari kao što su učinkovitost i potencijalna kontaminacija bakterijama mogu biti stvarni problem s drugim proizvodima, korištenje starog laka za nokte najvjerojatnije će jednostavno rezultirati ne baš sjajnom bojom. Glavni problem s korištenjem laka koji je otvoren više od dvije godine je taj što neće dati tako dobro korisničko iskustvo. Vjerojatno će biti gusta i teška za staviti, a možda je i boja izblijedjela.


Kako lak stari, gubi sposobnost podržavanja ravnomjernog, lijepog nanošenja. Svježi lak će se glatko nanijeti i trajati onoliko koliko je proizvođač zamislio, dok se stari lak može početi ljuštiti ubrzo nakon što ga nanesete. I dok nema puno podataka u smislu stvarne fizičke štete od korištenja laka kojem je istekao rok trajanja, nikad nije loša ideja izbjeći bilo kakvu neizvjesnost i igrati na sigurno tako da jednostavno nabavite novu bočicu.