Foto: iStock
Ne škodi i kuglica sladoleda od vanilije sa strane...
Galette je desert koji spada u okrilje francuske kuhinje. Radi se o domaćoj piti a koju možete nadjenuti različitim voćem.
Ako u zamrzivaču imate još kupina, sada je izvrsno vrijeme da ih iskoristite i pritom uživate u zamamnim okusima. Ne škodi i kuglica sladoleda od vanilije sa strane.
Sastojci
- 240g glatkog brašna, plus dodatak za posipanje
- 60g mljevenih badema
- naribana korica i sok jednog limuna
- 140g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 5 žlica ledene vode
- 500g kupina, smrznutih ili svježih
- 50g šećera u prahu
- 1 žlica kukuruznog brašna
- ½ žličice mljevenog cimeta
- 1 žumanjak , istučen
- sladoled od vanilije po želji
Priprema
Stavite brašno, mljevene bademe i maslac u multipraktik i miksajte dok smjesa ne postane poput pijeska, odnosno dok ne počne nalikovati krušnim mrvicama. Možete to učiniti i ručno, no imajte na umu da će trajati malo duže.
Postupno dodajte po žlicu limunovog soka i ledenu vodu dok se smjesa ne sjedini u mrvičastu teksturu koja se može oblikovati. Istresite tijesto na radnu ploču i oblikujte ga u kuglu. Stavite ga u plastičnu kutiju s poklopcem i ohladite u hladnjaku 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 200°C (180°C ako koristite ventilator) te obložite lim za pečenje masnim papirom.
Stavite kupine (ako koristite smrznute neka ostanu smrznute), šećer (ostavite samo jedan prstohvat sa strane), kukuruzno brašno, cimet i limunovu koricu te preostali limunov sok. Lagano izmiješajte.
Na čistoj pobrašnjenoj površini valjkom razvaljajte tijesto na 5 mm debljine i prebacite ga na lim za pečenje.
Žlicom stavite smjesu od kupina u sredinu, ostavljajući rub od najmanje 5 cm. Podignite rubove tijesta prema unutra kako biste stvorili koricu. Na vrhu bi trebao ostati velik otvor.
Premažite umućenim žumanjkom i pospite preostalim šećerom.
Pecite oko 35 minuta te pripazite – ako galette prebrzo porumeni, pokrijte folijom preostalo vrijeme pečenja ili smanjite temperaturu pećnice.
Poslužite vruće u kriškama uz kuglicu kvalitetnog sladoleda, piše BBC Food.
najnovije
najčitanije
Zadar
DHMZ
Danas sunčano uz umjerenu naoblaku
Zadar
nema suglasja
Vučetić: Zbog Dukićeve komunikacijske nemoći razgovori idu u krivom smjeru
Moda
Ne propustite!
Stiže još jedno izdanje Super subote i donosi odlične popuste
Županija
DOK TRAJE NATJEČAJ
JAVNA PODRŠKA OTOČANA ‘Željeli bismo da pročelnik Pinčić ostane na svojoj funkciji’
Nogomet
Nogomet
Stanišićev Bayer izbacio Romu za finale Europske lige, ondje će igrati protiv Pašalića i Atalante
Scena
KONCERT DIVE
GLAZBENA DIVA DOLAZI U ZADAR! Doris Dragović najavila koncert na Višnjiku, evo detalja
Zadar
ZADARSKO BIJELO SRCE
[FOTO] Povodom Međunarodnog dana sestrinstva dodijeljena priznanja najzaslužnijima
Crna Kronika
NESREĆA
U prometnoj nesreći na dionici Babindub-Zemunik teško ozlijeđena 51-godišnjakinja
Zadar
TRN U OKU ZADAR
OGORČENA ZADRANKA: ‘Stanari autom ne mogu do svojih kuća, rupu su napravili u četvrtak…’
Zadar
objavljen popis korisnika