ponedjeljak, 22. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zamaman okus

Isprobajte fantastičan galette od kupina i cimeta

Autor: Lucija Sučić

01.03.2024. 06:57
Isprobajte fantastičan galette od kupina i cimeta

Foto: iStock

Ne škodi i kuglica sladoleda od vanilije sa strane...



Galette je desert koji spada u okrilje francuske kuhinje. Radi se o domaćoj piti a koju možete nadjenuti različitim voćem.


Ako u zamrzivaču imate još kupina, sada je izvrsno vrijeme da ih iskoristite i pritom uživate u zamamnim okusima. Ne škodi i kuglica sladoleda od vanilije sa strane.


Sastojci


  • 240g glatkog brašna, plus dodatak za posipanje
  • 60g mljevenih badema
  • naribana korica i sok jednog limuna
  • 140g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 5 žlica ledene vode
  • 500g kupina, smrznutih ili svježih
  • 50g šećera u prahu
  • 1 žlica kukuruznog brašna
  • ½ žličice mljevenog cimeta
  • 1 žumanjak , istučen
  • sladoled od vanilije po želji

Priprema


Stavite brašno, mljevene bademe i maslac u multipraktik i miksajte dok smjesa ne postane poput pijeska, odnosno dok ne počne nalikovati krušnim mrvicama. Možete to učiniti i ručno, no imajte na umu da će trajati malo duže.




Postupno dodajte po žlicu limunovog soka i ledenu vodu dok se smjesa ne sjedini u mrvičastu teksturu koja se može oblikovati. Istresite tijesto na radnu ploču i oblikujte ga u kuglu. Stavite ga u plastičnu kutiju s poklopcem i ohladite u hladnjaku 30 minuta.


Zagrijte pećnicu na 200°C (180°C ako koristite ventilator) te obložite lim za pečenje masnim papirom.


Stavite kupine (ako koristite smrznute neka ostanu smrznute), šećer (ostavite samo jedan prstohvat sa strane), kukuruzno brašno, cimet i limunovu koricu te preostali limunov sok. Lagano izmiješajte.


Na čistoj pobrašnjenoj površini valjkom razvaljajte tijesto na 5 mm debljine i prebacite ga na lim za pečenje.


Žlicom stavite smjesu od kupina u sredinu, ostavljajući rub od najmanje 5 cm. Podignite rubove tijesta prema unutra kako biste stvorili koricu. Na vrhu bi trebao ostati velik otvor.


Premažite umućenim žumanjkom i pospite preostalim šećerom.


Pecite oko 35 minuta te pripazite – ako galette prebrzo porumeni, pokrijte folijom preostalo vrijeme pečenja ili smanjite temperaturu pećnice.


Poslužite vruće u kriškama uz kuglicu kvalitetnog sladoleda, piše BBC Food.