Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ljekovita

Glazbena terapija: Usmjerena na emocionalno zdravlje te za liječenje

Autor: Šarlota Brnčić

08.08.2023. 08:00
Glazbena terapija: Usmjerena na emocionalno zdravlje te za liječenje

Foto: Pixabay

Idealna je i tijekom trudnoće jer pomaže trudnici da se opustiGlazbena terapija je terapijski pristup koji glazbom “dopire” do pacijenta i omogućuje mu da se izrazi, otvori i stoga bude aktivan dio terapije.


Današnja tradicionalna medicina preporučuje njezinu primjenu u nekim patološkim situacijama, za ublažavanje bolova kod neizlječivih bolesnika, za stimulaciju invalida i osoba pogođenih teškim traumama, za liječenje anksioznosti, depresije i nesanice, u trudnoći za poticanje tjelesnog i mentalnog razvoja fetusa, u slučajevima loše probave i hipertenzije.


Blagotvorni utjecaj notnog zapisa očituje se kako u pasivnoj primjeni, u obliku slušanja, tako i u njegovom aktivnom obliku, u pjevanju ili sviranju glazbenog instrumenta.
Brojna znanstvena istraživanja dokazala su da glazba utječe na mozak, a samim time i na aktivnost neurona koji se stimuliraju i proizvode beta-endorfine, hormone “dobrog raspoloženja”, koji imaju analgetsko svojstvo.


Pravilan pristup muzikoterapiji treba usmjeravati terapeut koji, identificirajući tip pacijenta, usmjerava ga na slušanje određenih sekvenci glazbenih odlomaka koji su u skladu sa stanjem pacijenta i potiču njegove reakcije.


U drugim slučajevima odabire se pjevanje ili korištenje glazbenog instrumenta, uključujući pacijenta u interpretaciju pjesama.


Nedavna istraživanja pokazuju da glazbene note i zvuk imaju organski učinak na krvni tlak, cirkulaciju, ritam disanja, pa čak i na rad crijeva.


S cerebralne točke gledišta, glazba bi razvila koncentraciju, posebice računalne sposobnosti, a dugoročno bi također modificirala anatomiju mozga.