Srijeda, 12. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Gljiva Cordyceps

Glavna junakinja serije "The Last of Us" zaista postoji i ima nekoliko skrivenih svojstava

Autor: Šarlota Brnčić

05.02.2023. 10:17
Glavna junakinja serije

Foto: Pixabay

Vrsta je među najvrjednijima na svijetu, toliko da joj prijeti izumiranjeGljiva Cordyceps protagonist je iznimno uspješne TV serije “The Last of Us“, u kojoj se tvrdi da bi mogla zaraziti ljude i započeti zombi apokalipsu.


No, je li stvarno tako? Zapravo ne, dapače, uskoro bi mogao postati naš dragocjeni saveznik.


Naime, zbog svojih nebrojenih svojstava koristi se od davnina i trenutno ju znanstvenici proučavaju u potrazi za novim korisnim primjenama.
Postoji čak i slučaj trenera atletskog tima koji ju je navodno koristio za poboljšanje performansi svojih atletičarki.


Nadalje, vrsta Ophiocordyceps je izuzetno skupa. Potražnja i promet toliko su visoki da joj prijeti izumiranje.


Donosimo pet zanimljivosti o ovoj neobičnoj gljivi koja je postala toliko popularna:


1. Čudan naziv možda duguje svom obliku


Naziv Cordyceps, koji je 1818. dao jednom rodu gljiva švedski mikolog EM Fries, nastao je kombinacijom starogrčkog pojma cordyle (κορδύλη), što znači “klub “, s latinskom riječi za “glavu”, caput.


Prema Oxfordskom rječniku engleskog jezika , to može biti posljedica “izgleda plodnih tijela ovih gljiva, koja imaju zaobljene krajeve i može se smatrati da su batićasta”.


Postoji više od 400 vrsta roda Cordyceps i nastanjuju šume diljem svijeta.


2. Gljiva Cordyceps stvara scenarije sudnjeg dana kod insekata


Neil Druckmann i Bruce Straley za stvaranje videoigre bili su inspirirani BBC -jevim dokumentarcem o prirodi, a koji je govorio o ovoj gljivici i kako utječe na insekte.


Cordyceps su zapravo paraziti koji napadaju kukce i pauke prodirući u njihov egzoskelet, napadaju meka tkiva i izlaze iz mrtve životinje s batičastim plodnim tijelima.


Kao što je National Geographic objasnio:


Mrav zaražen sporama Ophiocordyceps unilateralis napustit će svoje gnijezdo kako bi dosegao vlažniju mikroklimu pogodnu za rast gljive. Mrav je prisiljen spustiti se na promatračku točku oko 15 centimetara od tla, zariti čeljusti u lisnu žilu na sjevernoj strani biljke i čekati smrt.”


U tom trenutku gljiva nastavlja rasti, proždirući sve u njemu, sve dok kukac očito ne umre.


U tom trenutku plod gljive doslovno eksplodira iz glave mrava, šaljući nove spore u zrak u potrazi za novim mravima koje bi zarazile.


3. Ljudi se, međutim, trenutno nemaju čega bojati


Imajte na umu: govorili smo o kukcima, ne o ljudima. Postoji konsenzus među znanstvenicima da je ono što se vidi u “The Last of Us” o ljudima nešto za što bi trebali milijuni godina da se razvije, kao što je odnos između gljiva i insekata.


Mikologinja i asistentica na Sveučilištu Utrecht, Charissa de Bekker, objasnila je:


“Sve u ljudskom tijelu toliko je drugačije od insekata koje ove gljivice inače zaraze, uključujući našu fiziologiju, živčano tkivo i tjelesnu temperaturu. Čak i kad bi gljivice mogle izazvati malu infekciju, manevri potrebni za tako precizno djelovanje jednostavno ne postoje. Preći s mrava na čovjeka tako je velik skok.”


Ukratko, zasad nema opasnosti: čovječanstvo je sigurno, barem od takvog scenarija.


Ipak, postoje gljive koje čovjeku mogu zadavati glavobolje, a pokazale su se opasnima.


Među nedavno otkrivenim prijetnjama je Candida auris, kvasac otporan na mnoge antifungalne lijekove koji mogu uzrokovati ozbiljne kronične infekcije, pa čak i smrt.


4. Neke vrste Cordycepsa se proučavaju zbog svojih ljekovitih svojstava


U usporedbi s onim što je predloženo u “The Last of Us”, gljiva Cordyceps mogla bi se čak pokazati kao naš saveznik i pomoći nam.


Znanstvenici zapravo proučavaju neka njezina svojstva u potrazi za potencijalnim dobrobitima koje bi mogla imati na naše zdravlje.


Da spomenemo samo neke, mogli bi pomoći u usporavanju rasta tumora i stanica raka.


Također postoji nada da se Cordyceps može koristiti za liječenje dijabetesa tipa 2 i ublažavanje upale.


Također se testira na transplantaciji bubrega, iako za sada još uvijek nedostaju znanstveni dokazi da bi se shvatilo ima li učinkovitu korist.


5. Vrsta Ophiocordyceps jedna je od najskupljih gljiva na svijetu, ali toliko je tražena da je na rubu izumiranja


U nekim područjima tibetanske visoravni, Ophiocordyceps sinensis preuzima ličinke moljaca.


Gusjenica i njezina spora gljive, poznata kao Yartsa Gunbu (što znači “ljetna trava, zimski crv”), jedna je od najrjeđih i najskupljih gljiva na Zemlji.


Prema nekim procjenama, može stajati oko 20.000 dolara, a tako je nastao i prilično prikladan nadimak: Himalajsko zlato.


Doista, prema članku iz 2017. objavljenom u časopisu PNAS , u 2017. godini bilo je još više profitabilnih gljiva.


Neki visokokvalitetni komadi navodno su se u Pekingu prodavali za više od 140.000 dolara po kilogramu, više od tri puta više od cijene zlata.


Međutim, kako se također često koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini, potražnja je postala enormno visoka.


Dakle, gljiva je sada ugrožena vrsta, potkopana ljudskom bezobzirnom potragom za njom, klimatskim promjenama i degradacijom staništa u kojem bi trebala rasti.