Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

Čudesan korijen

Ginseng: pripisuju mu se ljekovita, energetska i revitalizirajuća svojstva

Autor: Šarlota Brnčić

30.12.2022. 07:31
Ginseng: pripisuju mu se ljekovita, energetska i revitalizirajuća svojstva

Foto: Pixabay

Sve o ovoj biljci porijeklom iz Istočne Azije i Sjeverne AmerikePrirodni saveznik koji pomaže u stimulaciji imunološkog sustava, u borbi protiv fizičkog i intelektualnog umora.


U kineskoj medicini spada među eliksire mladosti zbog svojih brojnih ljekovitih vrlina, no spoznaje o ovoj biljci sežu u još davna vremena i u najstarije medicinske rasprave s početka kršćanske ere.


Njegova ljekovita svojstva koncentrirana su u korijenu, antropomorfnog izgleda. Vrlo često, zapravo, korijenje obično ima oblik sličan ljudskom tijelu.
Vjeruje se da djeluje na cijelo tijelo na niz suptilnih načina i da holistički doprinosi zdravlju i dobrobiti.


Od davnina mu se pripisuju ljekovita, energetska i revitalizirajuća svojstva zahvaljujući kompleksu vitamina, eteričnih ulja i polisaharida sadržanih u njegovom korijenu.


Ovi elementi pogoduju sposobnosti tijela da se odupre stresu, jačaju imunološki i živčani sustav te poboljšavaju fizičku i mentalnu izvedbu kada je to najpotrebnije.


Ovaj korijen je i fizički tonik, pa je koristan i za one koji rade zahtjevne poslove s jakim ritmom.


Pomaže tijelu u prilagodbi promjenama, posebice klimatskim i okolišnim promjenama, stimulira imunološki sustav i sprječava starenje jer se bori protiv slobodnih radikala.


Za tradicionalnu medicinu vrlo su zanimljive i najnovije studije koje su otkrile njegova antikancerogena svojstva, kao i njegovu pozitivnu primjenu u liječenju oboljelih od raka.


U potonjem slučaju, zapravo, ginseng bi se činio korisnim za oboljele od raka da bolje podnose kemoterapije koje su često vrlo iscrpljujuće.


Također se smatra prirodnim afrodizijakom posebno pogodnim za buđenje seksualnog interesa kod muškaraca i poboljšanje performansi.


Ova biljka je poznata po svom tonizirajućem i stimulirajućem djelovanju, zbog čega se preporučuje konzumiranje u jutarnjim satima.


Također je dobro znati da se ne preporučuje uzimanje u slučaju tahikardije, hipertenzije te anksioznosti i nesanice, kao i tijekom trudnoće i dojenja.