Foto: Pexels
Sourdough ili kiselo tijesto posljednjih je godina postalo pravi hit među ljubiteljima domaćeg kruha.
No, što je zapravo sourdough, kako ga napraviti i zašto je toliko poseban?
Donosimo odgovore na najvažnija pitanja te praktične savjete za uspješan kruh iz vlastite kuhinje.
Što je točno sourdough?
Sourdough je kruh koji se diže na prirodan način, bez upotrebe industrijskog kvasca. Umjesto toga koristi se takozvani “starter” – fermentirana smjesa brašna i vode koja sadrži divlji kvasac i dobre bakterije.
Upravo ova mješavina daje kruhu karakterističan kiselkast okus i blago žilavu teksturu. Divlji kvasac prirodno je prisutan u zraku i na površini žitarica, a taj starter ne sadrži aditive, što sourdough čini prema mnogima boljim izborom, piše BBC Food.
Kako napraviti sourdough kruh?
Osnovni sourdough kruh sastoji se od samo tri sastojka: brašna, vode i soli.
Što se tiče brašna, najčešće se koristi bijelo pšenično, ali mogu se koristiti i druge vrste poput integralnog, raženog, te od pira ili heljde. Ako kombinirate brašna, primjerice za integralni kruh, idealan omjer je 350 g bijelog i 150 g drugog brašna na ukupno 500 g.
Obična voda iz slavine biti će sasvim dovoljna, a sol je najbolja ona čista morska, ali poslužit će i bilo koja druga (osim krupne kamene, koju treba usitniti).
Osnovno tijesto možete obogatiti raznim dodacima poput sjemenki, orašastih plodova, maslina, začinskog bilja, sira ili suhog voća.
Sourdough kruh odlično podnosi zamrzavanje. Ako nećete pojesti cijeli kruh, polovicu zamrznite i odmrznite na rešetki prekrivenoj kuhinjskom krpom.
najnovije
najčitanije
Nogomet
potencijalni transfer
Juventus zainteresiran za Frattesija, koji je nezadovoljan minutažom u Interu
Hrvatska
RAST
Na poštanskom tržištu u trećem tromjesečju ostvaren rast prihoda i usluga
Svijet
UDAR NA DŽEP?
EU privremeno uvodi carinu od tri eura na male pakete iz Kine
Zadar
PREGLED DANA
PET VIJESTI DANA Petak u Zadru u znaku Thompsona
Zadar
TRADICIONALNO
Betlehemsko svjetlo stiglo u Zadarsku županiju: ‘Hvala vam što ste donijeli svjetlo’
Nogomet
Županijski hit-trener
Matej Čulina: “Tužno je vidjeti kad ambicije kluba guše djecu u njihovoj kreativnosti”
Zadar
12. i 13. prosinca
Iz Višnjika uputili dvije važne obavijesti uoči Thompsonovih koncerata
Županija
Pustolovni turizam
Zadarska županija traži koncesionara koji će izgraditi zip-line kod Paškog mosta
Zadar
KONCERT
VIŠNJIK SE NAPUNIO! Donosimo fotke iz dvorane
Zadar
VIŠNJIK RASPRODAN