Foto: iStock/NL
Proljeće za mnoge automatski znači i uživanje u slasnim kolačima. Od mekanih kiflica do kremastih rapsodija, obiteljska druženja vikendom uvijek su ljepša uz nešto zamamno slatko. Želite li uz popularne klasike iznenaditi svoje najdraže potpuno novom kreacijom, ovaj recept dolazi kao naručen!
Fantastičan kolač od naranče, maka i šafrana otkrili smo na Instagramu i odmah se zaljubili! Kombinacija zvuči jednostavno božanstveno i budi znatiželju. Donosimo recept idealan za nedjeljna poslijepodneva.
Sastojci
- 4 naranče
- 1 limun
- 250 g maslaca
- 250 g pirovog brašna
- 125 g kukuruznog škroba
- 0,2 g niti šafrana
- 3 žličice praška za pecivo
- 175 g šećera
- Sol
- 4 jaja
- 100 g jogurta
- 125 g maka
- šećer u prahu
- nasjeckane pistacije
Priprema
Prvo temeljito operite naranče te sitno naribajte koricu jedne naranče. Dvije naranče ogulite nožem, izvadite svu bijelu srž, a zatim pažljivo izrežite kriške. Iscijedite preostali sok iz naranči. Zatim iscijedite još dvije naranče i jedan limun te procijedite sok kroz sito. Kalup od 30 cm namastite s 10 g maslaca. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
U zdjeli pomiješajte brašno, škrob i prašak za pecivo. Za tijesto, preostali maslac sa šećerom, prstohvatom soli i naribanom koricom naranče mutite ručnim mikserom najmanje pet minuta dok ne postane pjenasto. Dodajte jedno po jedno jaje, muteći svako oko 30 sekundi.
Zatim naizmjenično dodajte smjesu brašna s jogurtom i malo šafrana. Na kraju umiješajte mak. Ulijte polovicu tijesta u pripremljen kalup i na vrh stavite polovinu kriški naranče.
Preostalo tijesto ravnomjerno rasporedite po vrhu i rasporedite preostale kriške naranče po vrhu. Pecite u donjoj trećini zagrijane pećnice oko 60 minuta. Svježe pečeni kolač stavite na rešetku i dok je još vruć nekoliko puta duboko probodite drvenim štapićem.
Četiri žlice ocijeđenog soka naranče odvojite sa strane, a preostalim sokom (cca 150 ml) postupno pokapajte kolač, žlicu po žlicu, da upije tekućinu.
Pustite kolač da se hladi u kalupu 15 minuta, zatim ga pažljivo izvrnite i ostavite da se potpuno ohladi. Za glazuru pomiješajte šećer u prahu s četiri odvojene žlice soka. Kolač ravnomjerno premažite glazurom i po želji pospite nasjeckanom pistacijom. Uživajte!
najnovije
najčitanije
Zadar
PODIZANJE KVALITETE
Športski centar Višnjik nabavlja važnu opremu! ‘Novi sustav omogućit će…’
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!