Foto: iStock/NL
Proljeće za mnoge automatski znači i uživanje u slasnim kolačima. Od mekanih kiflica do kremastih rapsodija, obiteljska druženja vikendom uvijek su ljepša uz nešto zamamno slatko. Želite li uz popularne klasike iznenaditi svoje najdraže potpuno novom kreacijom, ovaj recept dolazi kao naručen!
Fantastičan kolač od naranče, maka i šafrana otkrili smo na Instagramu i odmah se zaljubili! Kombinacija zvuči jednostavno božanstveno i budi znatiželju. Donosimo recept idealan za nedjeljna poslijepodneva.
Sastojci
- 4 naranče
- 1 limun
- 250 g maslaca
- 250 g pirovog brašna
- 125 g kukuruznog škroba
- 0,2 g niti šafrana
- 3 žličice praška za pecivo
- 175 g šećera
- Sol
- 4 jaja
- 100 g jogurta
- 125 g maka
- šećer u prahu
- nasjeckane pistacije
Priprema
Prvo temeljito operite naranče te sitno naribajte koricu jedne naranče. Dvije naranče ogulite nožem, izvadite svu bijelu srž, a zatim pažljivo izrežite kriške. Iscijedite preostali sok iz naranči. Zatim iscijedite još dvije naranče i jedan limun te procijedite sok kroz sito. Kalup od 30 cm namastite s 10 g maslaca. Zagrijte pećnicu na 175 °C.
U zdjeli pomiješajte brašno, škrob i prašak za pecivo. Za tijesto, preostali maslac sa šećerom, prstohvatom soli i naribanom koricom naranče mutite ručnim mikserom najmanje pet minuta dok ne postane pjenasto. Dodajte jedno po jedno jaje, muteći svako oko 30 sekundi.
Zatim naizmjenično dodajte smjesu brašna s jogurtom i malo šafrana. Na kraju umiješajte mak. Ulijte polovicu tijesta u pripremljen kalup i na vrh stavite polovinu kriški naranče.
Preostalo tijesto ravnomjerno rasporedite po vrhu i rasporedite preostale kriške naranče po vrhu. Pecite u donjoj trećini zagrijane pećnice oko 60 minuta. Svježe pečeni kolač stavite na rešetku i dok je još vruć nekoliko puta duboko probodite drvenim štapićem.
Četiri žlice ocijeđenog soka naranče odvojite sa strane, a preostalim sokom (cca 150 ml) postupno pokapajte kolač, žlicu po žlicu, da upije tekućinu.
Pustite kolač da se hladi u kalupu 15 minuta, zatim ga pažljivo izvrnite i ostavite da se potpuno ohladi. Za glazuru pomiješajte šećer u prahu s četiri odvojene žlice soka. Kolač ravnomjerno premažite glazurom i po želji pospite nasjeckanom pistacijom. Uživajte!
najnovije
najčitanije
Svijet
Lav XIV.
Papa kritizirao nepravednu raspodjelu bogatstva u svijetu: ‘Bogati ne žele čuti jecaje Zemlje niti siromašnih’
Moda
Najvažniji trendovi
Ove sezone čarape postaju zvijezdom zimskih kombinacija
Crna Kronika
"Mir i dobro"
Zapljenjeno 1353 komada pirotehnike, ilegalno ju prodavao 29-godišnjak
Svijet
Dumitor
Nesreći na žičari u Crnoj Gori: Jedna osoba poginula, još jedna ozlijeđena
Svijet
Narko mafija
Golema akcija talijanske policije! Oduzeto 1,4 tone droge, privedeno gotovo četiri stotine osoba
Zadar
trgovački centar
[FOTO] EVAKUIRANA SUPERNOVA! Evo što se događa…
Zadar
U 69. godini
Preminuo omiljeni profesor i pedagog Obrtničke škole Gojka Matuline
Županija
Zlatna Luka
Vijeće smijenilo direktoricu s kojom je sukošanski načelnik bio zadovoljan, evo tko ju je naslijedio
Zadar & Županija
boris jović
Zapovjednik JVP Zadar o požaru u Supernovoj: “Stvorila se velika količina dima…”
Zadar
PU ZADARSKA