Nedjelja, 20. listopada 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

jako ukusno

Tri recepta od mandarina razveselit će svako nepce

Autor: Ana Braškić

19.10.2024. 08:26
Tri recepta od mandarina razveselit će svako nepce

Foto: Pixabay

Od slatkog kruha do buhtli, pronaći će se za svakoga ponešto.


SLATKI KRUH




VRIJEME: priprema 20 min, pečenje 45 min


TEŽINA: jednostavno


SASTOJCI ZA 8 OSOBA:


  • 6 nešpricanih mandarina
  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 100 m ulja
  • 80 ml mlijeka
  • 300 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • šećer u prahu


PRIPREMA:


Za ovaj recept koristite što slađe mandarine, najbolje clementine. Mandarine oprati i narezati s korom na komade. Ukloniti koštice ako je potrebno. Mandarine staviti u blender, kratko izblendati te dodati šećer i jaja.


Sve zajedno izblendati. Premjestiti u drugu posudu, dodati ulje i mlijeko, promiješati te dodati brašno prosijano s praškom za pecivo.


Dobro promiješati pjenjačom. Smjesu staviti u okrugli kalup promjera 24 cm, prethodno obložen masnim papirom. Peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva, 45 minuta. Po isteku vremena kolač izvaditi iz pećnice, ohladiti te posuti šećerom u prahu.


BUHTLE


VRIJEME: priprema 20 min, dizanje 2 sata, pečenje 30 min


TEŽINA: srednje teško


SASTOJCI ZA 6 OSOBA:


  • 3 mandarine (što slađe)
  • 330 g brašna
  • 50 ml maslinova ulja
  • 40 g šećera
  • 3 žlice vode
  • 2 jaja
  • 7 g suhog kvasca
  • 1/3 žličice soli

Za punjenje: marmelada od naranče, marelica ili mandarina


Po želji: šećer u prahu


PRIPREMA: Kvasac otopiti u vodi i pustiti da se aktivira. U blender staviti oguljene mandarine, jedno jaje, šećer i maslinovo ulje. Izmiksati i procijediti kroz cijedilo. U tekućinu dodati brašno, kvasac i sol te zamijesiti mekano tijesto.


Pokriti i pustiti da se diže dva sata. Kada se tijesto udvostručilo, podijeliti ga na osam lopti, svaku spljoštiti i napuniti marmeladom.


Zatvoriti u kugle, složiti u kalup promjera 26 cm, pokriti folijom i pustiti 20 minuta da se diže. Premazati razmućenim jajetom i peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 stupnjeva 30 minuta. Po želji posuti šećerom u prahu.


MINI SOUFFLE


VRIJEME: 1 sat


TEŽINA: srednje


SASTOJCI ZA 8 KOMADA:


  • 500 g mlijeka
  • 150 g šećera
  • 70 g brašna
  • 50 g maslaca
  • 5 jaja
  • 2 mandarine
  • žlica maslaca, liker Grand Marnier
  • sol, smeđi šećer

PRIPREMA: U posudu staviti mlijeko s korom jedne mandarine. Staviti na laganu vatru, a kad zakuha ukloniti koru, i umiješati brašno i maslac. Kada se sve brašno upilo, umiješati 5 žutanjaka. Dodati naribanu koricu druge mandarine, maknuti sa štednjaka i pustiti da se ohladi.


Bjelanjke s prstohvatom istući u čvrst snijeg koji ćete pažljivo umiješati u ohlađenu kremu.


U tavi otopiti maslac, dodati 16 kriški mandarine, posuti s malo šećera, zaliti likerom i flambirati. Posudice za souffle namazati maslacom i posuti smeđim šećerom, na dno staviti 2 kriške mandarine, i napuniti kremom.


Peći u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva 18 minuta. Poslužiti odmah, posuto šećerom u prahu.