ponedjeljak, 18. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Talijansko-američka kuhinja

Sočna piletina u kremastom umaku, isprobajte piletinu Alfredo

Autor: Life

18.11.2024. 17:30
Sočna piletina u kremastom umaku, isprobajte piletinu Alfredo

Foto: Pexels



Ovo vrlo jednostavno jelo vole svi, od mališana pa do odraslih. Pržena pileća prsa i mekani, kremasti rezanci u umaku od vrhnja vrhunski je obrok gotov u svega pola sata.


Piletina Alfredo izgleda i ima okus kao gurmanski obrok, a radi se o klasičnom obroku fuzije talijansko-američke kuhinje.


U mnogim kućanstvima omiljena je zbog svoje jednostavne pripreme i dekadentnog okusa koji spaja nježnost piletine s bogatstvom kremastog umaka sa parmezanom.




Probajte, možda pronađe svoje mjesto u vašoj kuharici!


Sastojci


Pašta:


  • 500 g fettuccine tjestenine

Za piletinu:


  • 500 g pilećih prsa bez kostiju i kože
  • 1 žličica mješavine talijanskih začina
  • 4,5 g soli
  • vršak žličice papra
  • 2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žlica maslaca

Za umak:


  • 115 g maslaca, narezanog na velike kocke ili kriške
  • 480 ml vrhnja za šlag
  • 1 režanj češnjaka, samljeven
  • vršak žličice češnjaka u prahu
  • vršak  žličice mješavine talijanskih začina
  • vršak žličice soli
  • vršak žličice papra
  • 180 g ribanog parmezana

Priprema


Prvo skuhajte paštu prema uputama na pakiranju, ali ih skuhajte al dente i sačuvajte pola šalice vode od kuhanja. Paštu dobro ocijedite pa ju ostavite sa strane.


Potom se bacite na pripremu piletine. Pileća prsa začinite talijanskim začinima, soli i paprom.


Zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri u velikoj neprianjajućoj tavi. Dodajte piletinu i pecite ju s jedne strane 5-7 minuta, dok dno ne postane zlatno-smeđe. Preokrenite i dodajte žlicu maslaca u tavu i malo ju nagnite kako bi se maslac ravnomjerno rasporedio.


Nastavite peći još 5-7 minuta.


Prebacite piletinu na dasku za rezanje i ostavite je da odstoji par minuta. Izrežite pileća prsa na ploške i pokrijte ih folijom dok pripremate umak.


U istu tavu gdje ste pekli piletinu, na srednje niskoj vatri dodajte maslac i vrhnje te miješajte dok se maslac ne otopi.


Dodajte mljeveni češnjak, češnjak u prahu, talijanske začine, sol i papar i miješajte dok se sve ne sjedini.


Pustite da lagano kuha (ne smije zakuhati) 3-4 minute uz stalno miješanje dok se ne počne zgušnjavati.


Umiješajte parmezan dok se ne rastopi i umak postane gladak.


Ako umak na kraju bude pregust, dodajte malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu.


Kada je gotov, maknite umak s vatre i odmah pomiješajte s kuhanim fettuccinima.


Podijelite tjesteninu u zdjelice za posluživanje i na vrh stavite nekoliko kriški piletine. Po želji ukrasite peršinom, još parmezana i crnim paprom.