Foto: Pixabay
SASTOJCI
- 100 g glatkog brašna
- 85 g maslaca
- 3 jaja, sobne temperature
- 6-8 kandiranih kestena, grubo nasjeckanih
Za nadjev
- 200 g kesten pirea
- 300 ml slatkog vrhnja
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 25 g šećera u prahu
- 2 žlice rakije ili likera od kestena
Za čokoladni preljev
- 100 ml slatkog vrhnja
- 1 žlica sirupa ili likera od kestena (po želji)
- 25 g maslaca
- 100 g crne čokolade, sitno nasjeckane ili naribane
PRIPREMA
Prvo napravite nadjev. Pire od kestena protisnite stražnjom stranom žlice kroz sito u zdjelu (ili samostojeću posudu od miksera) pa ulijte vrhnje i vaniliju te prosijte šećer u prahu. Dodajte rakiju ili liker i tucite električnom pjenjačom ili samostojećim mikserom nekoliko minuta dok smjesa ne dobije meke vrhove.
Ohladite dok ne zatreba.
Prosijte brašno i prstohvat soli u zdjelu i ostavite sa strane. Zagrijte maslac i 225 ml vode u loncu na laganoj vatri dok se maslac ne otopi i smjesa ne zakuha.
Umiješajte začinjeno brašno i tucite drvenom kuhačom dok se sve ne sjedini u glatko tijesto koje se odvaja od rubova posude.
Raširite smjesu po tanjuru da se brzo ohladi dok se ne zagrije. Zagrijte pećnicu na 200C (ventilator) i obložite dva lima za pečenje papirom za pečenje.
Kad se tijesto malo ohladi, stavite ga u zdjelu i drvenom kuhačom ili električnom pjenjačom umiješajte jedno po jedno jaje.
Možda vam neće trebati sva jaja da postignete pravu konzistenciju – tijesto bi trebalo biti glatko, svilenkasto i polako padati sa žlice u obliku slova “V”.
Žlicom stavljajte tijesto u vrećicu za tijesto i odrežite kraj tako da imate otvor od 1 cm ili jednostavno žlicom zagrabite tijesto ako nemate vrećicu za tijesto.
Kuglice tijesta veličine oraha razvucite ili zagrabite preko dva lima za pečenje, pazeći da između njih ostavite dovoljno prostora (trebali biste imati dvadesetak.)
Pecite 30-35 minuta, okrećući pladnjeve nakon 20 minuta, dok se profiteroli ne napuhnu i postanu hrskavi. Da se ne bi razmočili, možete probušiti rupu u svakom profiterolu pomoću ražnjića i vratiti ih u pećnicu na nekoliko minuta.
Ostaviti da se potpuno ohladi.
Za umak, zagrijte vrhnje (i sirup) u tavi na laganoj vatri ili u zdjeli otpornoj na toplinu u kratkim intervalima u mikrovalnoj pećnici dok se ne zapari. Dodajte maslac i čokoladu, promiješajte nekoliko puta, pa ostavite da se tope 10 minuta.
Miješajte smjesu dok ne postane sjajna, a zatim ostavite sa strane.
Svaki ohlađeni profiterol prerežite na pola, a zatim u donje polovice umetnite nadjev dok malo ne prijeđe rub. Preklopite, a zatim punjene profiterole složite na stalak za kolače ili pladanj, slažući ih jedan na drugi.
Prelijte umakom.
Ako se previše ohladilo i zgusnulo, zagrijte ga na laganoj vatri ili kratkim udarcima u mikrovalnoj pećnici dok ponovno ne bude sipko. Pospite nasjeckanim kandiranim kestenima, piše Good Food.
najnovije
najčitanije
Zadar
međunarodna znanstvena konferencija
Na Odjelu za filozofiju obilježavanje 300. godišnjice rođenja Immanuela Kanta
Ostali sportovi
Davis Cup
Australija pobjedom protiv SAD- izborila plasman u polufinale Davis Cupa
Crna Kronika
zloupotreba položaja
Zadarskim liječnicima odbijena žalba, rješenje o provođenju istrage pravomoćno
Županija
velika obljetnica
Društvo dobrovoljnih darivatelja krvi otoka Silbe proslavilo 50 godina
Plodovi zemlje i mora
statistički podaci
Proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda porasle za 2,4 posto
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Zadar
OD KALELARGE DO AUSTRALIJE
Zadarski kantautor Marin Modrić objavio svoj prvi singl: ‘Ulična svirka je kao otvorena proba…’
Županija
POTPORE
Božićnice za umirovljenike će isplaćivati većina općina i gradova u Zadarskoj županiji, donosimo iznose
Scena
IRIS PETRAČ