Foto: Pexels
Dehidracija je jedna od najstarijih tehnika čuvanja hrane. Uklanjanjem vlage znatno se produljuje vijek trajanja voću i povrću jer smanjuje rizik od stvaranja plijesni i bakterija, a pritom čuva velik dio esencijalnih hranjivih tvari.
Dehidracijom hrana dobiva koncentrirani okus, pritom su joj volumen i težina smanjeni. Dehidrirana hrana lakše se skladišti, a za razliku od drugih metoda, dehidracija ne zahtijeva aditive ni konzervanse, što je čini savršenim izborom za one koji vole zdravu i ekološki prihvatljivu prehranu.
U nastavku otkrijte koje namirnice vrijedi dehidrirati i kako to učiniti kod kuće.
Koju hranu dehidrirati?
Voće: Jabuke, kruške, banane i jagode spadaju među najpopularnije vrste voća za dehidraciju. Grožđe, marelice, šljive, smokve i maline također su odličan izbor.
Povrće: Rajčice, paprike i gljive posebno su pogodne za dehidraciju. Sušene rajčice prava su poslastica, dok se dehidrirane tikvice i mrkve mogu koristiti u salatama i juhama.
Dehidrirati se može i cikla, koja dodavanje soli i začina može postati zanimljiva grickalica.
Začinsko bilje: Tehnikom dehidracije sačuvati možete i aromatično bilje poput peršina, bosiljka, timijana i ružmarina.
Kako dehidrirati hranu kod kuće?
Za dehidraciju birajte svježe i zrele namirnice, a kod kuće ih možete dehidrirati u elekričnom dehidratoru, pećnici ili na suncu.
Električni dehidrator: Idealan je za one koji žele redovito dehidrirati veće količine hrane. Temperatura se podešava prema vrsti voća ili povrća, obično između 40 i 50 stupnjeva Celzijevih, a proces se prati dok namirnice ne postanu dovoljno suhe.
Pećnica: Ako nemate dehidrator, pećnica može biti dobra alternativa. Hranu složite u tankom sloju na lim za pečenje, postavite najnižu moguću temperaturu i lagano otvorite vrata pećnice kako bi vlaga mogla izaći.
Na suncu: Voće ili povrće narežite i stavite na pladanj prekriven tkaninom ili finom mrežom te ih izložite izravnom suncu, redovito okrećući. Zaštitite ih od insekata laganom mrežicom.
Savjeti za uspješnu dehidraciju
Hranu narežite na jednake ploške kako bi se ravnomjerno dehidrirala. Bez obzira na metodu, ključno je da hrana bude potpuno dehidrirana prije skladištenja kako biste izbjegli stvaranje plijesni.
Nakon sušenja, čuvajte je u hermetički zatvorenim posudama na hladnom i suhom mjestu.
Autor: Ana Braškić
najnovije
najčitanije
Novosti
ukrajinci tvrde suprotno
Ruske snage zauzele Mirnohrad i Huljajpolje, tvrdi Kremlj
Zadar & Županija
PET VIJESTI
PREGLED DANA Evo koje su vijesti obilježile subotu u Zadru i okolici
Zadar & Županija
U Glogovu
Kuga malih preživača stigla u Zadarsku županiju, u općini Gračac eutanazirano 75 životinja
Ostali sportovi
Svjetsko prvenstvo u Rapidu
Magnus Carlsen poražen u Dohi, Rus i Amerikanac preuzeli vrh SP-a u Rapidu
Hrvatska
bolji san
Više od polovice starijih osoba pati od nesanice, evo što savjetuje liječnica
Zadar
grafiti
Prešarani grbovi s prvim bijelim poljem na više grafita na Plovaniji
Zadar
LIGATURA
INKLUZIVNA GLAZBENA PRIČA Tri odgojiteljice osigurale djeci s teškoćama prostor za kreativni rast
Zadar
ŠPICA
[FOTO] Blagdanska špica na Poluotoku: Pogledajte koga smo ovu subotu ulovili u điru
Scena
Od trgova do klubova
DONOSIMO DETALJAN PREGLED Gdje za Novu?
Zadar
Na glavnoj pozornici