Nedjelja, 29. prosinca 2024

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

najbolji izbor

Recept za čokoladnu slasticu koji će oduševiti sve ukućane

Autor: Lucija Sučić

28.12.2024. 15:20
Recept za čokoladnu slasticu koji će oduševiti sve ukućane

Foto: iStock/NL



Čokoladni kolači siguran su izbor kada su u pitanju slastice, a još nam se više sviđaju kada su gotovo za čas i to u jednom pladnju.


Imamo recept za točno takav preliven čokoladom, a ukrasiti ga možete po želji!


Sastojci


Za biskvit:


  • 50 g kakaa u prahu
  • 6 žlica kipuće vode
  • 100 g mekog maslaca
  • 275 g sitnog šećera
  • 3 velika jaja
  • 125 ml mlijeka
  • 175 g samodizajućeg brašna
  • 1 žličica praška za pecivo


Za glazuru:


  • 3-4 žlice zagrijanog, propasiranog pekmeza od marelica
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 200g tamne čokolade, sitno nasjeckane ili naribane

Priprema


Zagrijte pećnicu na 180°C (160°C ako koristite ventilator).


Stavite kakao u veliku zdjelu, dodajte kipuću vodu i miješajte dok ne postane glatko. Dodajte maslac i istucite kakao dok ne postane glatka smjesa, a zatim dodajte preostale sastojke za kolač i miksajte dok se ne sjedine – to možete učiniti ručnim mikserom ili drvenom kuhačom.


Izlijte u lim, ravnomjerno rasporedite i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 30-35 minuta, ili dok ne naraste i skupi se od stijenki lima.


Ostaviti da se hladi u kalupu 10 minuta, zatim ga okrenite i skinite papir za pečenje. Kistom za tijesto premažite vrh torte pekmezom od marelica i ostavite da se potpuno ohladi


Za glazuru zagrijte vrhnje u maloj posudi dok ne bude toplo, kako biste ga istemperirali kako se čokolada ne bi stvrdnula, a zatim dodajte čokoladu i miješajte dok se potpuno ne otopi i postane glatka.


Ostavite da se malo ohladi tako da dobijete gustu konzistenciju za izlijevanje. Glazuru prelijte preko kolača, razmazujte ga paletnim nožem da potpuno prekrijete kolač, piše BBC Food.