Foto: iStock/NL
Postoje dani kada jednostavno trebate tjesteninu. Možda zbog stresnog radnog dana, potrebe za nekom vrstom kulinarskog zagrljaja, ili jednostavno jer vam se jede nešto što je brzo, zasitno i nevjerojatno ukusno.
Tjestenina je klasik koji nikad ne razočara – prilagodljiva je, jednostavna za pripremu i uvijek daje prostora za kreativnost.
Dok neki preferiraju lagane, svježe umake na bazi rajčice i maslinovog ulja, drugi ne mogu odoljeti kremastim, bogatim kombinacijama.
Ako ste i vi u ovom drugom timu, donosimo recept koji će vašu omiljenu pastu podići na novu razinu. Tajna se krije u jednom neobičnom, ali genijalnom dodatku…
Sastojci
- 200 g tjestenine po izboru
- 1 ljutika (sitno nasjeckana)
- 1 žlica maslaca
- 100 ml suhog bijelog vina
- 150 ml vrhnja za kuhanje
- 100 g krem sira (punomasnog)
- 1 žličica Dijon senfa
- 60 g naribanog parmezana
- par kapi limunova soka
- sol, papar, prstohvat muškatnog oraščića
- svježi peršin ili bosiljak za posluživanje
Priprema
Skuhajte tjesteninu u dobro posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju. Sačuvajte otprilike 100 ml vode od kuhanja.
U velikoj tavi na srednjoj vatri otopite maslac i pirjajte ljutiku dok ne postane staklasta. Deglazirajte s bijelim vinom i pustite da lagano krčka 2–3 minute, dok alkohol ne ispari.
Umiješajte vrhnje i krem sir, miješajući dok se ne dobije glatka, svilenkasta tekstura. Dodajte Dijon senf – on je ključan za dubinu okusa i blagu pikantnost koja obogaćuje cijelo jelo.
Umiješajte parmezan, začinite po ukusu solju, paprom i prstohvatom muškatnog oraščića. Dodajte i nekoliko kapi limunova soka za svježinu. U umak ubacite tjesteninu izravno iz vode, bez cijeđenja do suha. Po potrebi dodajte malo sačuvane vode da dobijete savršeno kremastu konzistenciju. Poslužite toplo, posuto svježim peršinom ili bosiljkom.
Ova kremasta pasta gotova je za manje od 30 minuta, ali njezin okus ostavlja dojam kao da ste satima kuhali. Dijon senf unosi onu suptilnu notu koja čini razliku, dok spoj krem sira i parmezana daje savršenu ravnotežu između nježnog i bogatog. Isprobajte je već večeras – i pripremite se da vas traže recept!
najnovije
najčitanije
Zadar
PODIZANJE KVALITETE
Športski centar Višnjik nabavlja važnu opremu! ‘Novi sustav omogućit će…’
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!