Foto: Pixabay
Vrijeme je mladog luka pa su trgovine i tržnice ispunjene obiljem tog popularnog povrća. No, osim što u mladom luku uživamo na klasičan način, zašto ne isprobati egzotične palačinke od mladog luka.
Izvornog naziva “cong you bing”, ovo jelo je popularna ulična hrana u Kini i Tajvanu, a sastoji se od slanog lisnatog tijesta punjenog mljevenim mladim lukom. U kombinaciji s posebnim umakom u koji se umače, pruža pravi istočnjački gastro dragulj.
Sastojci
Za tijesto:
- 120 g brašna
- 1/4 žličice soli
- 1/4 žličice kvasca
- 80 ml kipuće vode
- 1/4 žličice šećera
- 1/4 žličice sezamovog ulja
Za nadjev
- 8-10 stabljika mladog luka, sitno nasjeckanog
- Malo mljevenog čilija
- Sol
Za umak
- 30 g maslaca
- 15 g brašna
- 1 žlica rižinog octa
- 1 žlica soja umaka
- 1 žlica šećera
- 2 žlice vode
Priprema
Zamijesite sastojke za tijesto: brašno, kvasac, sol, kipuću vodu, šećer i sezamovo ulje. Pomoću vilice pomiješajte u zdjeli pa zatim mijesite na dasci 2-3 minute dok tijesto ne postane glatko i sjedini se.
Kada postane glatko, dodajte tijesto natrag u zdjelu s malo ulja. Pokrijte i ostavite da odstoji 30 minuta.
U malu tavu za umak dodajte maslac. Pomiješajte s brašnom i zajedno kuhajte dok ne postane tekstura poput paste. Ako se smjesa stvrdne, dodajte 1 žlicu ulja da se olabavi.
Tijesto izrežite na 4 jednaka dijela. Uz pomoć valjka za tijesto tanko razvaljajte. Premažite 2 žličice umaka na razvaljano tijesto. Pospite nasjeckanim mladim lukom, čilijem i dodajte prstohvat soli.
Preklopite tijesto s lijeve strane prema sredini i desne strane prema sredini. Pažljivo razvaljajte sada složeno tijesto dok ne bude tanki sloj. Ponovite postupak s umakom i nadjevom pa opet preklopite. Tijesto potom razvaljajte okomito.
Sada krenite od jednog kraja tijesta. Pažljivo zarolajte tijesto slično kao što motate cimet rolice. Sada biste trebali imati 1 dugačak komad tijesta pa počevši od svakog kraja tijesta, zarolajte prema unutra tako da se spoje na pola puta.
Zatim složite ta dva kraja jedan na drugi. Uz pomoć valjka razvaljajte tijesto u okrugli oblik palačinke.
Zagrijte tavu s malo ulja. Pažljivo položite palačinku. Poklopite i pecite 1-2 minute sa svake strane dok ne porumeni. U maloj zdjeli za miješanje pomiješajte sojin umak, rižin ocat, šećer i vodu. Poslužite umak u maloj zdjelici. Dobar tek!
najnovije
najčitanije
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Zadar
PREGLED DANA
PET VIJESTI DANA Evo što je obilježilo četvrtak u Zadru i županiji
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!