Foto: Pixabay
Premda se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom, botanički pripada kategoriji zeljastog povrća, a ponekad se ubraja i u voćke. Često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša, a ne sadrži gluten!
ZIMSKA GUSTA JUHA OD BROSKVE I HELJDE
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 30 min
SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
- 1 kapula
- 4 velika lista broskve (ili kelja)
- 250 g heljde
- maslinovo ulje
- 1 češnjak
- kurkuma
PRIPREMA: Kapulu malo prodinstati na ulju koje želite. Dodati heljdu i broskvu na rezance. Sve malo popirjati i zaliti vodom. Dodati sol, papar i kurkumu. Vode doliti malo više od sadržaja koji je u loncu.
Pustiti da kuha oko 30 minuta.
Vode dodavati po potrebi. Ako volite jušnije, dodajte više, ako volite gušće, manje. Pripaziti jer heljda dosta nabubri. Kada je heljda omekšala, isključiti, dodati malo maslinovog ulja i jedan istisnuti češnjak.
ŠTRUKLI S HELJDOM I BUČINIM ULJEM
TEŽINA: srednje
VRIJEME: 20 min priprema, 30 min pečenje + vrijeme za tijesto
SASTOJCI:
- 500 g brašna
- 6 žlica suncokretovog ulja
- 1 žličica soli
- oko 3 dl mlake vode
ZA NADJEV:
- 200 g heljde
- 1 glavica kapule
- soli po želji
- 1 žličica masti
- 100 g pancete (može i više)
- 200 g maslaca
- 1 dl bučina ulja
- 100 g bučinih sjemenki
- sol
PRIPREMA: Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto. Vodu dodavati postupno. Tijesto podijeliti na tri dijela, premazati uljem i pustiti da odstoji najmanje sat vremena. Za to vrijeme napraviti nadjev.
Heljdu oprati i skuhati u slanoj vodi (oko 20 minuta), pa pomiješati s kapulom i pancetom koje ste kratko prepržili na masti. Pustiti da se nadjev ohladi. Stol prekriti stolnjakom. Posuti brašnom i na njemu razvući tijesto.
Pustiti da se posuši desetak minuta. Debele rubove odrezati. Kore premazati rastopljenim maslacem i po njima rasporediti nadjev od heljde. Zarolati s pomoću stolnjaka. Prebaciti štrudle u lim premazan rastopljenim maslacem i narezati na jastučiće.
Obilno ih premazati maslacem i staviti peći na 180 stupnjeva od 20 do 30 minuta. Tostirati narezane bučine sjemenke. Preliti ispečene štrukle bučinim uljem i posuti tostiranim sjemenkama.
PALAČINKE OD HELJDINOG BRAŠNA
TEŽINA: jednostavno
VRIJEME: 10 min priprema, 3 min pečenje + vrijeme za tijesto
SASTOJCI:
- 2 jaja
- 180 g heljdinog brašna
- 100 g glatkog brašna
- 250 ml mlijeka
- 250 ml vode
- žličica maslinovog ulja
- sol
- maslac
PRIPREMA: U zdjelu staviti obje vrste brašna i pola žličice soli. Dobro promiješati, dodati mlijeko i vodu, izraditi mikserom kako ne bi ostale grudice. Na kraju umiješati ulje i dva razmućena jaja.
Smjesu pokriti prianjajućom folijom i pustiti da stoji 2 sata u hladnjaku. Palačinke peći na tavi premazanoj maslacem, po minutu i pol sa svake strane. Palačinke prema želji možete puniti slatkim ili slanim nadjevom.
najnovije
najčitanije
Hrvatska
NOVI KRUG UPISA
Gotovo 15.000 građana već upisalo “trezorce”, reinvestiranje obavezno do petka
Gastro
TOPLI OBROCI
Juha, štrukle i palačinke od heljde: savršeni obroci za zimske dane
Hrvatska
Predsjednik SDP-a
Hajdaš Dončić: Hrvatska mora promijeniti društveni okvir, a to može samo SDP
Feelgood
ORGANIZACIJA JE KLJUČ
Manje nereda, više mira: šest trikova za uredan dom i mirniji um
Kultura
GLASILO
Novi broj “Zadarskog filatelista” donosi crtice iz Dalmacije, Prvog svjetskog rata, SSSR-a, Austro-ugarske…
Županija
PRKOS
MISTO MOJE (4) U filmskoj kulisi idiličnog mira Prkosa: Usred mjesta je i dvorac Borne Ćorića
Zadar
NK ZADAR
Reno Sinovčić uskrsnuo NK Zadar: Ledina na Stanovima nije ničija ćaćina prčija!
Hrvatska
ŠOKANTNA USPOREDBA CIJENA
KAKO JE TO MOGUĆE? Neki artikli u popularnoj drogeriji su čak 70 posto skuplji nego u Njemačkoj
Scena
ZA TRI MJESECA
SRETNE VIJESTI! Zadranka Natali Dizdar čeka prvo dijete: “Cijeli proces kroz koji smo prošli nije bio lak”
Crna Kronika
NESREĆA