Četvrtak, 14. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

TOPLI OBROCI

Juha, štrukle i palačinke od heljde: savršeni obroci za zimske dane

Autor: Ana Braškić

13.11.2024. 21:40
Juha, štrukle i palačinke od heljde: savršeni obroci za zimske dane

Foto: Pixabay

Premda se u kulinarstvu heljda smatra žitaricom, botanički pripada kategoriji zeljastog povrća, a ponekad se ubraja i u voćke. Često služi kao zamjena za rižu ili se priprema kao kaša, a ne sadrži gluten!

ZIMSKA GUSTA JUHA OD BROSKVE I HELJDE




TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 30 min


SASTOJCI ZA 4 OSOBE:


  • 1 kapula
  • 4 velika lista broskve (ili kelja)
  • 250 g heljde
  • maslinovo ulje
  • 1 češnjak
  • kurkuma


PRIPREMA: Kapulu malo prodinstati na ulju koje želite. Dodati heljdu i broskvu na rezance. Sve malo popirjati i zaliti vodom. Dodati sol, papar i kurkumu. Vode doliti malo više od sadržaja koji je u loncu.


Pustiti da kuha oko 30 minuta.


Vode dodavati po potrebi. Ako volite jušnije, dodajte više, ako volite gušće, manje. Pripaziti jer heljda dosta nabubri. Kada je heljda omekšala, isključiti, dodati malo maslinovog ulja i jedan istisnuti češnjak.


ŠTRUKLI S HELJDOM I BUČINIM ULJEM


TEŽINA: srednje


VRIJEME: 20 min priprema, 30 min pečenje + vrijeme za tijesto


SASTOJCI:


  • 500 g brašna
  • 6 žlica suncokretovog ulja
  • 1 žličica soli
  • oko 3 dl mlake vode

ZA NADJEV:


  • 200 g heljde
  • 1 glavica kapule
  • soli po želji
  • 1 žličica masti
  • 100 g pancete (može i više)
  • 200 g maslaca
  • 1 dl bučina ulja
  • 100 g bučinih sjemenki
  • sol

PRIPREMA: Od navedenih sastojaka umijesiti tijesto. Vodu dodavati postupno. Tijesto podijeliti na tri dijela, premazati uljem i pustiti da odstoji najmanje sat vremena. Za to vrijeme napraviti nadjev.


Heljdu oprati i skuhati u slanoj vodi (oko 20 minuta), pa pomiješati s kapulom i pancetom koje ste kratko prepržili na masti. Pustiti da se nadjev ohladi. Stol prekriti stolnjakom. Posuti brašnom i na njemu razvući tijesto.


Pustiti da se posuši desetak minuta. Debele rubove odrezati. Kore premazati rastopljenim maslacem i po njima rasporediti nadjev od heljde. Zarolati s pomoću stolnjaka. Prebaciti štrudle u lim premazan rastopljenim maslacem i narezati na jastučiće.


Obilno ih premazati maslacem i staviti peći na 180 stupnjeva od 20 do 30 minuta. Tostirati narezane bučine sjemenke. Preliti ispečene štrukle bučinim uljem i posuti tostiranim sjemenkama.


PALAČINKE OD HELJDINOG BRAŠNA


TEŽINA: jednostavno


VRIJEME: 10 min priprema, 3 min pečenje + vrijeme za tijesto


SASTOJCI:


  • 2 jaja
  • 180 g heljdinog brašna
  • 100 g glatkog brašna
  • 250 ml mlijeka
  • 250 ml vode
  • žličica maslinovog ulja
  • sol
  • maslac

PRIPREMA: U zdjelu staviti obje vrste brašna i pola žličice soli. Dobro promiješati, dodati mlijeko i vodu, izraditi mikserom kako ne bi ostale grudice. Na kraju umiješati ulje i dva razmućena jaja.


Smjesu pokriti prianjajućom folijom i pustiti da stoji 2 sata u hladnjaku. Palačinke peći na tavi premazanoj maslacem, po minutu i pol sa svake strane. Palačinke prema želji možete puniti slatkim ili slanim nadjevom.