Foto: Pixabay
Kremasta juha od pečene cvjetače prepuna okusa pečenog češnjaka – ima li boljeg spoja?
U ovom jednostavnom receptu za juhu od cvjetače nema vrhnja ni brašna, a dodatnu dimenziju okusu i teksturi možete dodati tako da uz nju poslužite krutone ili tostirani kruh.
Ovo je jelo za dušu, kako se kaže, a sezonu juhica najbolje je da započnete sa stilom i oduševite se ovom toliko jednostavnom, a opet toliko neodoljivom zdjelicom!
Sastojci
- 1 velika glavica cvjetače, izrezana na cvjetove
- 3 žlice maslinovog ulja
- sol i papar
- 1 glavica češnjaka
- 1 srednji žuti luk, narezan na kockice
- 1 l povrtnog temeljca
- 235 g naribanog cheddar sira
- narezani mladi luk po izboru za ukrašavanje
- krutoni ili tostirani kruh po izboru za posluživanje
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200°C. i lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
Na papir poslažite cvjetove cvjetače, pokapajte s 1-2 žlice maslinova ulja i obilno začinite solju i paprom. Što se češnjaka tiče, ogulite ga s vanjske strane i odrežite vrh tako da pojedinačni češnjevi češnjaka budu izloženi. Stavite češnjak u komad folije i pokapajte vrh maslinovim uljem, a zatim lagano zamotajte u foliju i stavite na tavu s cvjetačom.
Pecite cvjetaču i češnjak 30-35 minuta, okrećući napola, dok cvjetača ne postane zlatna i karamelizirana.
Dok se cvjetača kuha, dodajte žlicu maslinovog ulja u lonac i stavite na srednju vatru. Kad se ulje zagrije, dodajte luk narezan na kockice i pirjajte 5-8 minuta dok luk ne postane proziran.
Zadnji je korak prije posluživanja miksanje juhe. U veliki blender dodajte luk, pečenu cvjetaču, pečeni češnjak (kojeg ste jednostavno istisnuli iz ljuske), temeljac, sol i papar.
Miksajte dok ne postane kompaktna, oko minutu, zatim dodajte natrag u lonac i stavite na srednju vatru.
Pustite juhu da lagano zakuha, a zatim umiješajte cheddar sir. Miješajte 10-15 minuta, kušajte i po potrebi dodajte začine.
Ukrasite zelenim lukom i dodatno naribanim cheddar sirom. Poslužite s hrskavim prepečencem ili krutonima, piše Ambitious Kitchen.
najnovije
najčitanije
Zadar
Erik Pavin
Posjetili smo najpoznatijeg zadarskog ugostitelja: U restoranu ima zid slavnih, pomaže i pjeva punim srcem
Hrvatska
energija zajedništva
5000 kostimiranih trkača odazvalo se na jubilarni Zagreb Advent Run
Hrvatska
trajno rješenje problema
Nema više prokuhavanja: U Splitu konačno rješavaju problem zamućene vode
Novosti
stanje neprihvatljivo
19 femicida ove godine: “Žene ne mogu čekati institucije koje ne reagiraju”
Nogomet
bez komentara
Predsjednik HNK Rijeka demonstrativno napustio stadion zbog nesportskog ponašanja domaćina
Scena
Popularni pjevač
Otkriveno gdje je Thompson otišao nakon drugog rasprodanog koncerta u Višnjiku
Županija
65. obljetnica
Preživio je havariju tankera “Petar Zoranić”: ‘Na čelu mi je ostao ožiljak, kad se pogledam u ogledalo, sjetim se poginulih kolega’
Županija
Za aktualnu akademsku godinu
Čak 50 benkovačkih studenata dobit će stipendije od Grada, evo koliko one iznose
Crna Kronika
Tragedija u Bedekovčini
GOTOV OČEVID Vatrenim oružjem ubio suprugu, majku četvero djece, a potom i sebe
Plodovi zemlje i mora
Degustacija mladih vina i maslinovih ulja