Foto: Pexels
Da biste spriječili ili ograničili prirodni proces oksidiranja koji je prisutan u svom voću i nekom povrću, prilikom rezanja i izlaganja njihove pulpe svjetlu i zraku, evo nekoliko jednostavnih trikova.
1. Uroniti u zakiseljenu vodu
Narezano voće i povrće uronite na nekoliko minuta u zakiseljenu vodu (od limuna ili bijelog octa) jer kiselost pomaže u inhibiciji djelovanja enzima odgovornih za oksidaciju.
Doze su: pomiješajte 1 litru vode s 3 kapi limuna ili 2 žličice octa.
2. Operite u vodi i sodi bikarboni
Voće također možete oprati u 1 litri vode i 1 žlici sode bikarbone kako biste podigli pH otopine i usporili aktivnost enzima koji uzrokuju oksidaciju i ubrzavaju sazrijevanje voća.
Za učinak je dovoljno 10-15 minuta uranjanja!
3. Dodajte prirodne antioksidanse
Dodajte prirodne antioksidanse kao što je askorbinska kiselina (vitamin C) u vodu ili izravno u voće.
1/3 čajne žličice askorbinske kiseline u prahu dovoljna je za blokiranje oksidativnog procesa i očuvanje prirodne boje pulpe.
4. Poprskati limunovim sokom
Limunov sok čini isto što i askorbinska kiselina, samo poprskajte polovicom limuna već izrezano voće i ovaj prirodni antioksidans zaustavlja proces.
najnovije
najčitanije
Svijet
predsjednički izbori
Trump ne želi debatu s Kamalom Harris dok ne postane službena kandidatkinja
Crna Kronika
nepoznate okolnosti požara
Zapalio se automobil na Dugom otoku! Vozio ga Mate Lukić
Zadar
MOON FUN PARK
U subotu otvorenje novog zabavnog centra na Višnjiku. Evo što sve nudi
Košarka
Ljetna košarkaška liga
Borba za polufinale početkom kolovoza
Hrvatska
tehnički problem
Predsjednik Uprave Jadrolinije otkrio razlog kvara na trajektu Oliver
Crna Kronika
teška nesreća
Žena koju je zarezao propeler brodića kod Vrgade ostala bez noge!
Zadar
Disco bar Saturnus
[VIDEO] Pogledajte kako je izgledao izlazak u Zadru prije 35 godina
Zadar
VODOVOD
SUHE ŠPINE NA NEKOLIKO LOKACIJA! Tri zadarske ulice će u petak satima biti bez vode
Zadar
Maquet Meera
Zadarska ginekologija dobila novi višenamjenski operacijski stol
Zadar
NOVI ŠTEKAT