
Foto: Pexels
Da biste spriječili ili ograničili prirodni proces oksidiranja koji je prisutan u svom voću i nekom povrću, prilikom rezanja i izlaganja njihove pulpe svjetlu i zraku, evo nekoliko jednostavnih trikova.
1. Uroniti u zakiseljenu vodu
Narezano voće i povrće uronite na nekoliko minuta u zakiseljenu vodu (od limuna ili bijelog octa) jer kiselost pomaže u inhibiciji djelovanja enzima odgovornih za oksidaciju.
Doze su: pomiješajte 1 litru vode s 3 kapi limuna ili 2 žličice octa.
2. Operite u vodi i sodi bikarboni
Voće također možete oprati u 1 litri vode i 1 žlici sode bikarbone kako biste podigli pH otopine i usporili aktivnost enzima koji uzrokuju oksidaciju i ubrzavaju sazrijevanje voća.
Za učinak je dovoljno 10-15 minuta uranjanja!
3. Dodajte prirodne antioksidanse
Dodajte prirodne antioksidanse kao što je askorbinska kiselina (vitamin C) u vodu ili izravno u voće.
1/3 čajne žličice askorbinske kiseline u prahu dovoljna je za blokiranje oksidativnog procesa i očuvanje prirodne boje pulpe.
4. Poprskati limunovim sokom
Limunov sok čini isto što i askorbinska kiselina, samo poprskajte polovicom limuna već izrezano voće i ovaj prirodni antioksidans zaustavlja proces.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
UHIĆEN JE
Taksist prevozio migrante, vozio pod utjecajem droge
Svijet
UKRAJINA
U ruskim napadima dronovima na Harkiv dvoje poginulih, 30 ozlijeđenih
Rukomet
1. HRL-jug
Rukometaši Zadra 1954 novom pobjedom sve bliže sigurnom ostanku
Scena
POMAMA ZA ULAZNICAMA
Baby Lasagna našalio se objavom o Thompsonu: “Za vas koji niste stigli kupiti kartu…”
Hrvatska
PREMIJER
Plenković čestitao Ramazanski bajram
Crna Kronika
33-godišnjak
‘Pao’ još jedan zadarski diler. Pretragom doma policija pronašla razne droge
Hrvatska
politički analitičar
Puhovski: ‘Ako HDZ izgubi Zadar to će imati nacionalne posljedice’
Zadar & Županija
Nezavisni gradski vijećnik
Mate Lukić krenuo u utrku za župana: “Za zabranu sam uvoza nepotrebne strane radne snage”
Zadar
šetnja gradom
[FOTO] Sunce izmamilo Zadrane u subotnji đir
Plodovi zemlje i mora
“Trofej Dobroslava Elezovića”