Nedjelja, 24. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

3 C°

recepti

Donosimo ukusna jela u kojima vlada jabuka

Autor: Ana Braškić

21.09.2024. 11:45
Donosimo ukusna jela u kojima vlada jabuka

Foto: Pexels

Hrskavi prutići s jabukama




Težina: srednje teško


Vrijeme: 45 min pripreme, 20 min pečenja


Sastojci




Za tijesto:


  • 125 g brašna
  • 115 g hladnog maslaca
  • 50 g šećera

Za posip:


  • 100 g Demerara šećera
  • 90 g maslaca
  • 60 g corn flakesa
  • 60 g brašna
  • 3 g cimeta
  • 3 g muškatnog oraščića

Za nadjev:


  • 2 jabuke
  • 40 g brašna
  • 40 g šećera
  • 3 g cimeta

Za umak:


  • 100 g šećera
  • 25 g vode
  • 50 g slatkog vrhnja
  • 10 g maslaca

Priprema: Od maslaca narezanog na kockice, brašna i šećera napraviti tijesto te ga zamotati u foliju i pustiti 30 minuta u hladnjaku. U drugu posudu staviti maslac sobne temperature, demerara šećer, muškatni oraščić, cimet i brašno. Izraditi rukama i tek kada se sve dobro proželo dodati corn flakes i promiješati žlicom.


Pokriti folijom i staviti u hladnjak. Jabuke oguliti i narezati na ploškice. U posudi pomiješati jabuke, šećer, brašno i cimet. Pokriti i staviti u hladnjak do trenutka korištenja. Tijesto razvaljati na masnom papiru u kvadrat dimenzija 22 x 22 cm. Staviti na pleh, po tijestu rasporediti jabuke i posuti posipom. P


eći u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva oko pola sata. Ohlađeni kolač narezati na prutiće ili kvadrate. Posljednji pripremiti umak. U posudu staviti vodu i šećer te dobro promiješati.


Staviti na srednje jaki plamen i kuhati dok ne postane karamel boje. Maknuti s vatre i miješajući drvenom kuhačom postupno dodati slatko vrhnje. Na kraju umiješati maslac i gotovim umakom pokapati prutiće s jabukama. Poslužiti kao užinu ili desert uz kuglicu sladoleda.


Mramorna torta s jabukama


Težina: jednostavno


Vrijeme: 20 min pripreme, 55 min pečenja


Sastojci za 8 osoba:


  • 150 g omekšalog maslaca
  • 10 g praška za pecivo
  • 300 g brašna
  • 4 jaja
  • 80 g šećera
  • 90 g mlijeka
  • 3 jabuke
  • 150 g namaza od lješnjaka
  • 30 g kondenziranog mlijeka
  • 30 g demerara šećera
  • 1 limun

Priprema: Jabuke oguliti i narezati na ploškice te staviti u posudu s vodom i sokom limuna. U posudi izraditi maslac sa šećerom. Dodati jedno po jedno jaje i sol te miksati oko 5 minuta.


Dodati brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Posljednje umiješati mlijeko. Smjesu podijeliti u dva dijela i u jednu polovicu umiješati namaz od lješnjaka, a u drugu polovicu kondenzirano mlijeko.


U kalup promjera 23 cm naizmjenice staviti svijetlu i tamnu smjesu, a potom pomoću štapića ili vilice napraviti efekt mramora. Jabuke vaditi iz vode te svaku plošku uvaljati u mješavinu šećera i cimeta. Jabuke slagati u krug po tijestu. Peći 55 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Posljednjih 10 minuta tortu pokriti folijom kako ne bi zagorjela.


Po isteku vremena drvenim štapićem provjerite ako je torta pečena. Tortu čuvati na sobnoj temperaturi u zatvorenoj posudi nekoliko dana.


Čips od jabuka


Težina: jednostavno


Vrijeme: 10 min pripreme, 6 sati sušenja


Sastojci:


  • 500 g jabuka sorte Red Delicious
  • 150 g šećera
  • 200 g vode
  • sok 1 limuna

Priprema: U posudu staviti vodu i šećer i grijati dok se šećer ne otopi te kratko prokuhati. Pustiti da se ohladi i umiješati sok jednog limuna. Jabuke dobro oprati, pažljivo im ukloniti sredinu te s pomoću mandoline narezati na tanke ploške. Jabuke umočiti u sirup i slagati na pleh obložen masnim papirom.


Ako ne želite sladak čips, jabuke pomiješati sa sokom od limuna kako ne bi potamnile tijekom sušenja. Jabuke sušiti u pećnici zagrijanoj na 80-90 stupnjeva na programu s ventilacijom od 5 do 6 sati.


Po isteku vremena pustiti da se ohlade i vaš čips je spreman za konzumaciju. Čuvati do 4 dana u zatvorenoj posudi. Osim sorte Red Delicious, za čips se može koristiti i jabuke sorti Golden Delicious i Granny Smith.