Petak, 5. prosinca 2025

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

DAŠAK DALEKOG ISTOKA

Donosimo izvrsnu salatu koja će vam postati omiljeni prilog

Autor: Life

07.06.2025. 13:15
Donosimo izvrsnu salatu koja će vam postati omiljeni prilog

Foto: Pixabay



Krastavac je jedan od najomiljenijih sastojaka kuhinje dalekog istoka, posebno Kine. Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, krastavac čisti i detoksicira, pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka i smanjuje unutarnju toplinu tijela. Ukratko, jedite puno krastavaca kada je sezona.


Ovaj recept za klasičnu azijsku salatu od krastavaca lagan je, osvježavajući i savršen za ljeto. Također je prepun okusa zahvaljujući pikantnom preljevu, češnjaku i korijanderu. Osim toga, potrebno je samo 10 minuta za pripremu!


Sastojci


  • 2 krastavca (srednje veličine)
  • 1 žličica soli
  • 2 1/2 žličice šećera
  • 2 žličice sezamovog ulja
  • 3 žličice umaka od soje
  • 1 1/2 žlice rižinog octa
  • 2-4 češnja češnjaka (sitno nasjeckana)
  • 1-2 žličice ulja od čilija (po želji)
  • 2 žličice prženih sjemenki sezama
  • mala šaka nasjeckanog korijandera

Priprema


Preljev za salatu napravite tako da pomiješate sol, šećer, sezamovo ulje, umak od soje i rižin ocat. Miješajte dok se šećer i sol potpuno ne otope.




Operite krastavce i dobro ih osušite papirnatim ručnikom. Na dasci za rezanje položite veliki nož ravno na krastavac i lagano ga zgnječite drugom rukom. Krastavac bi se trebao otvoriti i razbiti na četiri dijela.


Ponovite postupak duž cijele dužine krastavca. Nakon što se cijeli krastavac potpuno otvori, narežite ga pod kutom od 45 stupnjeva na komade veličine zalogaja.


U velikoj zdjeli pomiješajte narezani krastavac s pripremljenim preljevom, češnjakom i uljem od čilija te dobro promiješajte. Poslužite ukrašeno prženim sezamovim sjemenkama i korijanderom.