Srijeda, 13. studenog 2024

Weather icon

Vrijeme danas

1 C°

NEODOLJIVA

Američka pita od bundeve – klasik koji morate isprobati ove jeseni

Autor: Mija Dropuljić

09.11.2024. 08:06
Američka pita od bundeve – klasik koji morate isprobati ove jeseni

Foto: Pexels



Američka pita od bundeve sinonim je za jesen i prazničnu sezonu. Ovaj klasičan desert, neizostavan za Dan zahvalnosti, toliko je popularan u Americi da je postao pravi simbol udobnosti i topline doma.




No, njena slava odavno je prešla granice SAD-a, pa je danas mnogi ljudi diljem svijeta pripremaju i uživaju u njenim prepoznatljivim okusima bundeve, cimeta, muškatnog oraščića i klinčića.


Ono što čini američku pitu od bundeve toliko posebnom jest njezina kremasta tekstura i savršeno izbalansirani začini, koji podsjećaju na hladne jesenje dane i obiteljska okupljanja. Pita se najčešće priprema od pirea bundeve, koji je obogaćen smjesom jaja, šećera i mlijeka ili vrhnja, a sve je zaokruženo prhkim tijestom.


Peče se dok ne postane zlatna i mirisna, a obično se poslužuje uz šlag ili kuglicu sladoleda od vanilije.


Sastojci za tijesto:


  • 200 g brašna
  • 100 g maslaca (hladnog)
  • 1 žlica šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 3-4 žlice hladne vode

Sastojci za nadjev:


  • 400 g pirea od bundeve
  • 2 jaja
  • 150 g smeđeg šećera
  • 1 žličica cimeta
  • 1/2 žličice muškatnog oraščića
  • 1/4 žličice klinčića
  • 1/4 žličice đumbira
  • 250 ml vrhnja za šlag

Priprema:




Priprema tijesta: Pomiješajte brašno, šećer i sol, a zatim dodajte hladni maslac narezan na komadiće. Prstima umiješajte maslac dok ne dobijete teksturu nalik krušnim mrvicama. Dodajte hladnu vodu žlicu po žlicu dok ne formirate tijesto.


Umotajte ga u foliju i stavite u hladnjak na 30 minuta.




Nadjev: U posudi pomiješajte pire od bundeve, jaja, smeđi šećer, začine i vrhnje dok smjesa ne postane homogena.


Sastavljanje i pečenje: Tijesto razvaljajte i prebacite u kalup za pite. Izbodite vilicom dno, zatim dodajte nadjev. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 50-60 minuta, dok nadjev ne postane čvrst.