Foto: Pixabay
Osušeni lovorov list možete kupiti u gotovo bilo kojoj trgovini, ali ako ga imate u vrtu ili negdje u blizini gdje ga možete ubrati, taj će vašim jelima podariti još veće bogatstvo arome i okusa.
Listovi lovora obično se ne jedu, već se u kulinarstvu koriste kao pojačivač okusa.
Budući da svježi lovorov list ima izrazito gorak okus i opor miris, većinski se u svrhu kuhanja koristi osušeni, a kako biste ga pravilo osušili kod kuće, donosimo čak četiri metode kako to možete vrlo jednostavno napraviti.

Foto: Unsplash
Sušenje na zraku
Kako biste lovorovo lišće osušili na zraku, listove posložite u jednom sloju na lim za pečenje i pokrijte papirnatim ručnikom.
Lim stavite na tamno i suho mjesto gdje listovi neće biti izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti, te koje je dovoljno provjetreno i ventilirano.
Listovi lovora trebali bi se sušiti četrnaest dana, a možete ih okrenuti nakon prvog tjedna kako biste bili sigurni da se ravnomjerno osuše.
Ova metoda pomaže lovoru da sačuva svoja prirodna eterična ulja što će vašim jelima pružiti bogatu aromu.
Dehidrator
Listove lovora posložite u jednom sloju na pladanj dehidratora hrane.
Sušite ih od jednog do četiri sata, ovisno o stupnju vlažnosti zraka.
Znati ćete da je proces gotov kada listovi postanu smeđi i kruti. Ako ostane zelenih mrlja, ostavite lišće da se dulje suši.

Foto: Pexels
Pećnica
Začinsko bilje treba nisku temperaturu i cirkulaciju zraka kako bi se pravilno osušilo.
Ako lišće lovora želite osušiti u pećnici, namjestite ju na najnižu temperaturu (idealno na 90°C) i posložite listove u jednom sloju na lim za pečenje.
Listove lovora okrećite svakih dvadesetak minuta kako bi se osiguralo ravnomjerno sušenje, a trebali bi se osušiti za sat do dva.
Mikrovalna pećnica
Stavite listove lovora u jednom sloju na tanjur i stavite u mikrovalnu pećnicu trideset sekundi. Okrenite lovorov list, zatim pecite u mikrovalnoj još trideset sekundi.
Okrenite i pecite lovorov list u mikrovalnoj u intervalima od trideset sekundi dok se ne osuši, što može potrajati dvije do tri minute.
Prije i nakon sušenja
Kada se pripremate na sušenje lovorovog lišća, prvo što trebate napraviti je odabrati prikladno lišće – tamnozeleno i bez mrlja. Uberite listove s biljaka starih najmanje dvije godine, a najbolje ih je brati tijekom ljeta.
Prije sušenja ih dobro isperite pod tekućom vodom kako biste uklonili svu prljavštinu i prašinu, a zatim ih osušite od viška vlage papirnatim ručnicima prije nego što ih osušite.
Osušeni lovor čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili zatvorenoj plastičnoj vrećici. Osušeno lišće trajat će do godinu dana.
najnovije
najčitanije
Zadar
ŠPICA
[FOTO] Blagdanska špica na Poluotoku: Pogledajte koga smo ovu subotu ulovili u điru
Zadar & Županija
doktor na kotačima
Nakon mobilnih ljekarni, stižu i mobilne ambulante: ‘Liječnik sada doslovno dolazi na vrata’
Novosti
krhki mir
Trump i Netanyahu opet se sastaju, peti put otkako se Trump vratio u Bijelu kuću
Hrvatska
hrvatski šef diplomacije
Grlić Radman: Uhićenje ratnog zločinca važan korak za ulazak Crne Gore u EU
Hrvatska
29. prosinca
PET GODINA OD POTRESA U PETRINJI Obnova još traje, kraj se najavljuje tek 2030.
Zadar & Županija
Rekordna akcija
SVAKA IM ČAST Sukošanci u jednom danu darovali čak 93 doze krvi
Zadar
Dva desetljeća tradicije
[FOTO] Udruga Kveštura i ove godine oživjela jaslice: Svi se trude da ova priča uspije
Zadar & Županija
bez vozačke
OTOK UGLJAN 39-godišnji vozač sletio s ceste i udario u parkirani automobil, završio u zatvoru na 12 dana
Novosti
CRNA GORA
Nedaleko od Podgorice uhićen bivši poručnik JNA kojeg Hrvatska traži zbog ratnog zločina
Zadar
U ČETVRTAK U PODNE