ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zašto pročitati

"Galeb Jonathan Livingston": bestseler koji nas uči "letjeti"

Autor: Šarlota Brnčić

01.02.2023. 08:18

Foto: Pexels

Kratki roman u obliku bajke s preciznom moralnom pozadinom: ne bojte se poletjeti!Ima pedeset i tri godine, ali kao da je jučer napisan. ” Galeb Jonathan Livingston ” bila je i ostaje jedna od onih knjiga koja ne smije nedostajati na policama vaše kućne biblioteke.


Kratak (samo 100 stranica), ali goleme snage, tekst Richarda Bacha, pisca i pilota, pravi je bestseler 20. stoljeća.


Nakon 53 godine (prvi tisak datira iz 1970.) predstavlja kratki roman u formi bajke s preciznom moralnom pozadinom: ne boj se poletjeti, već uloži u sebe.
Nadahnuta Johnom H. Livingstonom, akrobatskim pilotom koji je obilježio povijest svjetskog zrakoplovstva tijekom Velike američke depresije, knjiga je priča o Jonathanu Seagullu koji napušta svoje jato koje ne može razumjeti njegove stavove i, dapače, osuđuje ih jer su jednostavno drugačiji.


Zapravo, “obični galebovi” ne razumiju ljepotu slobode, bogatstvo toga što ste “drugačiji” od drugih.


Za njih je letenje puki čin pribavljanja hrane, ništa više. S druge strane, za Jonathana je letenje mnogo više, to je čin inteligencije, prilika za savršenstvo i sreću.


“Osjećao se živim kao nikada prije, i drhtao od radosti, ponosan što je pobijedio strah. Zatim je, bez ikakvog odugovlačenja, priljubio krila uz svoje tijelo i bacio se strmoglavo odozgo. Nakon tristotinjak metara već je dosegao staru graničnu brzinu: vjetar je sada bio čvrsta pulsirajuća barijera koju je trebalo probiti, nije mogao jače… Ali brzina je bila moć, bila je radost, bila je to ljepota”.


Stranicu za stranicom, Jonathan Seagull postaje vodič za one koji uče upoznati sebe iznutra i ne ići protiv sebe, za one koji razumiju što najviše žele jer se osjećaju na pravom mjestu, unatoč predrasudama drugih.


Nauči, Jonathane, da se ne bojiš isticati, već da hrabro nastaviš svojim putem.


Potiče nas da poletimo i vinemo se u nebo kako bismo stekli iskustvo i zadovoljili životne znatiželje, kako bismo mogli reći da smo prešli nove uzbudljive horizonte.


“Što god da radiš, nikad ne razmišljaj o tome što će drugi reći, samo slijedi sebe, jer samo ti na svoj mali način znaš što je dobro, a što loše. Svatko ima svoje gledište, nikad to ne zaboravi, nauči se razlikovati, izdvojiti se iz gomile, nikada ne dopusti da te netko kategorizira kao “tuđeg klona”, poseban si jer si jedinstven, nikada to ne zaboravi.”