Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SJAJNA I ZDRAVA

Dva savjeta koji će skratiti vrijeme sušenja kose na pola

Autor: Lucija Sučić

18.11.2023. 21:08
Dva savjeta koji će skratiti vrijeme sušenja kose na pola

Foto: iStock

Ako ne možete zamisliti ići spavati ili van kuće sa mokrom kosom, ovo je za vas!



Dan rezerviran za pranje kose mnogima je ‘tlaka’ zbog gomile vremena koje odlazi na samo sušenje kose. Ako vam se ne da trošiti puno vremena na sušenje, a ne možete zamisliti ići spavati ili van kuće sa mokrom kosom, obavezno nastavite čitati!


Zašto je važno kosu osušiti do kraja?


Osim mudrih savjeta naših baka o korelaciji mokre kose, propuha i prehlade, mokra kosa može biti osjetljivija na oštećenja jer se tako lakše rasteže i puca, dok je za vlasište itekako važno dobro i temeljito ga osušiti kako bi se smanjila mogućnost peruti i gljivica.


Kako biste skratili vrijeme sušenja, pokušajte slijediti ove korake:


Zamotajte kosu na pravi način




Motanje kose u ručnik nakon tuširanja ne radimo samo da ne zakapamo čitav pod, već to bitno utječe na kasniji tijek sušenja kose. Stoga je važno kosu zamotati na pravi način. Prvo što trebate napraviti dok ste još u tušu ili kadi je dobro iscijediti kosu, a potom ju zamotajte u ručnik od mikrovlakana ili običnu pamučnu majicu.


Bilo što od tog dvoje će za razliku od običnog ručnika bolje upiti višak vode i time ćete automatski manje vremena trebati trošiti na sušenje. Dok zamatate kosu, činite to nježno jer je mokra kosa, kao što smo napomenuli, vrlo sklona pucanju.


Ne morate žuriti maknuti ručnik ili majicu s kose; što ga dulje držite, to će feniranje biti kraće.


Odaberite kvalitetne alate


Dok je istina da će gotovo svako sušilo odraditi posao sušenja, nije svako sušilo isto! Postoje različita sušila drugačijih jačina i tehnologija na principu kojih rade, a što se tiče četki za kosu, i tu postoje oni bolji i lošiji odabiri.


Ovisno o materijalu i dizajnu, četka može usporiti ali i ubrzati proces sušenja kose. Savjetujemo da odaberete četke s keramičkom pločom jer se keramika bori protiv statika i ostavlja pramenove svilenkastima i zaglađenima.