Foto: Pixabay
Rijetko prisutna na našim stolovima unatoč brojnim nutritivnim svojstvima
Glavna kvaliteta dunje je bogatstvo pektina, topivog dijetalnog vlakna sa svojstvima želatinizacije, stabilizacije i zgušnjavanja.
Zahvaljujući ovim karakteristikama, pektin potiče kontrolu razine šećera i kolesterola u krvi, stoga se dunja može smatrati valjanom pomoći u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i mogu je konzumirati, u okviru zdrave i uravnotežene prehrane, čak i dijabetičari.
Sadrži antioksidanse, poput polifenola i vitamina C, koji pomažu u borbi protiv oksidativnog stresa u tijelu.
Opet zahvaljujući visokom sadržaju pektina, dunje potiču pokretljivost crijeva i izvrstan je prirodni lijek protiv zatvora.
Ima protuupalna svojstva na crijevima i želucu i sadrži jabučnu kiselinu, tvar koja pomaže probavi.
Konačno, dunja je bogata mineralima, posebno kalijem.
Osobe s alergijama na jabuke ili drugo voće također mogu biti osjetljive na dunje, zbog čega je konzumacija ovog voća kontraindicirana.
Dunje se također mogu koristiti za pripremu infuzija i biljnih čajeva.
Kuhane s vodom i začinima poput cimeta ili đumbira stvaraju topli, aromatični napitak savršen za hladne dane.
najnovije
najčitanije
Nogomet
borba za sp
Italija protiv Sjeverne Irske u Bergamu
Hrvatska
predsjednik mosta
Grmoja: Volio bih da je Turudić omogućio cijeloj javnosti uvid u dokument o Matić
Hrvatska
REAKCIJA
Sindikat policije: Napad na policajca tretirati kao napad na pravni poredak
Svijet
izvješće
Milijarderi ove godine naslijedili rekordno bogatstvo
Zadar
PREGLED DANA
PET VIJESTI DANA Evo što je obilježilo četvrtak u Zadru i županiji
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ
Pjevačka ikona preminula je prije 33 godine u zadarskoj bolnici, ostavila je neizbrisiv trag
Hrvatska
UŽASNE UVREDE!