Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Čudesan svijet

Donosimo nekoliko zanimljivosti iz svijeta prirode, poput one da postoji čak 15 tisuća vrsta orhideja 

Autor: Jelena Sedlak

09.04.2023. 08:59
Donosimo nekoliko zanimljivosti iz svijeta prirode, poput one da postoji čak 15 tisuća vrsta orhideja 

Foto: Sergej Drechsler

Ili da kolosalna lignja ima oči veličine 27 cm u promjeru?Kišne šume pokrivaju oko šest posto zemljine površine, a ipak su dom za više od polovine svih biljnih i životinjskih vrsta. Na jednom stablu kišne šume može živjeti i do 80 različitih vrsta biljaka i životinja.


Ekoinsekticidi su vrlo korisni ako na dulje vrijeme odlazite od kuće. Posudice ili platnene vrećice s aromatičnim biljkama koje tjeraju insekte postavite na više mjesta u stanu.


Sadnja grma ili drveta nije lagan posao, ali ako brinete o dobrobiti nove sadnice, najprije ćete zemlju iz sadne jame stavljati na jednu stranu, a iz dubljeg sloja na drugu. Kad postavite biljku u dobar položaj, vraćajte zemlju obrnutim redom, gornji sloj pri korijenu, a donji od gore.
Loza za slijepe miševe Strongylodon macrobotrys ima grozdaste cvasti okrenute naopako kako bi slijepi miševi mogli piti njihov nektar. U mraku emitira lijepu zelenu boju, raste u valžnim područjima, do visine od 13 m.Cvjetača je porijeklom iz Male Azije i Mediterana, a njezin jestivi dio je zapravo cvijet.


Boja i začin drveta Bia Orellana iz Centralne i južne Amerike oduvijek je korištena kao začin i za bojenje tijela starosjedilaca. Danas se njome koristi industrija sladoleda, sira, maslaca i margarina.


Ljenjivac ima zelenkastu boju krzna algi koje rastu na njemu. Vlažan zrak i njegovo sporo kretanje pogoduju razvoju algi.


Kolosalna lignja ima oči veličine 27 cm u promjeru, što im dobro dođe za lov.


Orhideja ima čak 15 tisuća vrsta i jedna je od najbogatijih familija biljaka. Neke od njih rastu i kod nas i zaštićena su vrsta.Češnjak je sastojak svih pučkih recepata za oporavak i obnovu tijela, od povišenog krvnog tlaka i visoke razine kolesterola, preko raznih infekcija, do losiona protiv prhuti i gubljenja kose. Najdugovječniji narodi s Kavkaza ga svakodnevno koriste u prehrani.


Kopriva koja raste u vašem vrtu ukazuje na plodno mjesto bogato dušikom, na kojem je moguće uzgajati sve vrste povrća.


Kaktusi su svi podrijetlom iz američkih pustinja, a ima ih oko 1.200 vrsta. Njihova mesnata sočna stabla pohranjuju vodu koju biljka štedljivo koristi u vrijeme suše. Bodljama se biljka štiti od biljojeda i prevelike transparencije tijekom noći, jer su one zapravo listovi biljke.


Plastična boca za svoj raspad treba 450 godina, a plastična vrećica i do 1.000 godina. I mnogim drugim vrstama otpada potrebno je nekoliko desetljeća za raspad.


Fuksije većinom otvaraju svoje cvjetove noću i oprašuju ih noćni leptiri.


Otrovna žaba »Zlatna strijela« iz južnoameričkih kišnih šuma ima dovoljno otrova da ubije 950 ljudi. Zbog toga su domoroci svoje strijele premazivali ovim otrovom.


Divovska zmija Tiatanoboa živjela je prije oko 60 milijuna godina u prašumama i močvarama Srednje Amerike. Njezini fosilni ostaci pronađeni su u Kolumbiji i bili su dugi 14,6 m.Bambus za koji većina azijskih naroda vjeruje da ljudski rod potječe iz bambusovog stabla. U filipinskom mitu o stvaranju svijeta kaže se da su prvi muškarac i prva žena nastali od rascijepljenih bambusovih stabala, nakon borbe neba i oceana.


Grožđa se godišnje u svijetu proizvodi 70 milijuna tona. Najveći proizvođači su Kina, SAD, Italija, Francuska, Španjolska, Turska, Čile, Argentina i Iran. Za pravljenje vina koristi se oko 70 posto proizvodnje.