Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Diuretska i hranjiva

Dijeta s grožđem: drevna metoda pročišćavanja organizma

Autor: Šarlota Brnčić

01.07.2023. 08:12
Dijeta s grožđem: drevna metoda pročišćavanja organizma

Foto: Pixabay

Polutekuća dijeta koja se temelji na dnevnoj konzumaciji grožđaDijeta s grožđem omogućuje vam da izgubite do 2 kilograma u tjednu. Osim toga, voda i hranjive tvari dobre su za srce, pomažu u zatezanju kože i u borbi protiv zadržavanja vode.


Za razliku od mnogih drugih pomodnih dijeta iz SAD-a, dijeta s grožđem zapravo je sustav poznat još u doba stare Grčke za brzo i učinkovito pročišćavanje organizma.


Uz dnevnu konzumaciju grožđa, predviđeno je:


  • dvodnevni prekid detoksikacijske dijete u kojoj se svi obroci temelje na kuhanom povrću, zelenom čaju i grožđu. Pauza za detoksikaciju obično se radi vikendom.
  • tijekom tjedna, međutim, možete konzumirati do 1.300 kalorija dnevno
  • tipičan doručak sastoji se od kriške prepečenog integralnog kruha s čašom sojinog mlijeka
  • za ručak se mogu jesti i cjeloviti ugljikohidrati (ne više od 70-80 g tjestenine ili riže s uljem)
  • za večerom su, pak, na redu proteini (vikendom samo oni povrtni). Svaki kraj obroka uključuje obilnu porciju grožđa, u rasponu od 200 grama ponedjeljkom do po kilogram od petka.
  • međuobroci (6, svaki sat) temelje se na centrifugiranom povrću i grožđu. Kako bi se poboljšali blagotvorni učinci dijete s grožđem, potrebno je zapamtiti da popijete uobičajenih 1,5 litre vode.

Dijeta s grožđem: dobrobiti
Vitamini (A, C, PP i B kompleks), vlakna i mineralne soli, zajedno s antioksidativnim tvarima kao što su polifenoli, tanini i antocijanini (potonji sadržani prije svega u crnom grožđu), potiču mikrocirkulaciju i imaju snažan učinak protiv starenja.


Resveratrol i kvercitin, s druge strane, održavaju krvne žile elastičnima i drže kolesterol pod kontrolom.


Minerali poput natrija i kalija vraćaju kosi sjaj i snagu. Dok njegov sadržaj vode (od 72 do 84%) detoksificira i pomaže u suzbijanju oticanja i zadržavanja vode.


Dijetu s grožđem treba započeti vikendom, razdobljem u kojem je i fizička aktivnost svedena na minimum.


Sljedećih 5 dana ipak se preporučuju duge šetnje ili vožnja biciklom.


Preporučljivo je grožđe uvijek konzumirati svježe, odnosno ne ostavljati ga u hladnjaku predugo dana jer bi tako izgubilo svoja svojstva.


Postoje li kontraindikacije?


Dijetu s grožđem treba uvijek provoditi samo nakon konzultacije s liječnikom, i to u svakom slučaju kratkotrajno (najviše 1-2 tjedna) kako ne bi došlo do opasnih nedostataka ili strašnog “yo-yo efekta”.


Zapamtite, grožđe je voće bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima, a ima malo kalorija.


Međutim, kao i kod svih dijeta, važno je voditi računa o ravnoteži hrane i opskrbljenosti svim nutrijentima potrebnim za pravilno funkcioniranje našeg tijela.


Prije dijete s grožđem ili bilo koje druge dijete, uvijek je preporučljivo posavjetovati se s liječnikom ili nutricionistom kako biste bili sigurni da odgovara vašim potrebama i zdravstvenom stanju.