Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Pravi timski igrač

Diego s Galápagosa, zahvaljujući svom visokom libidu, spasio svoju vrstu od izumiranja

Autor: Lucija Sučić

13.01.2023. 07:50
Diego s Galápagosa, zahvaljujući svom visokom libidu, spasio svoju vrstu od izumiranja

Foto: YouTubeHvaljena kornjača po imenu Diego s Galápagosa doslovce je spasila svoju vrstu od izumiranja te je postao ponosan otac vjeruje se više od 800 kornjača, prenosi Lad Bible.


Diego s Galápagosa je imao velik zadatak, te je prije dvije godine službeno “povučen sa svojih dužnosti” u sklopu uzgojnog programa nacionalnog parka Galápagos. Ekvadorski ministar okoliša Paulo Proaño Andrade opisao je njegovo povlačenje s ove plemenite dužnosti kao ‘kraj jedne ere.


Diego se desetljećima razmnožavao u zatočeništvu kako bi spasio vrstu od izumiranja, te je u lipnju 2020. poslan da živi u svom rodnom domu, nenaseljenom otoku Española, zajedno s 14 drugih muških kornjača.
Čuvari parka rekli su da je Diego postao otac najmanje 40 posto od 2000 kornjača koje ondje žive, zahvaljujući svom visokom libidu. Danas Diego ima preko 100 godina i teži oko 80 kg.


Služba parka vjeruje da je Diega prije otprilike 80 godina s Galápagosa odvela znanstvena ekspedicija, te je zatim odveden u zoološki vrt San Diega u Kaliforniji prije nego što je premješten na otok Santa Cruz prije otprilike 50 godina. Tamo je stavljen u program uzgoja s još 15 drugih kornjača.