Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zrcalni neuroni

Predlažemo kako na poslu izbjeći zarazu tuđim stresom

Autor: Šarlota Brnčić

23.02.2023. 08:08
Predlažemo kako na poslu izbjeći zarazu tuđim stresom

Foto: Pexels

Nije samo dojam i to nikako nije dobro za zdravljeDanašnji ritmovi sprječavaju gotovo svakoga da ima opušten i miran život.


Između obiteljskog stresa, stresa na poslu, dječjih obaveza, odlazaka u teretanu i obaveza koje dopiru do vas i na društvenim mrežama, zaista je teško uspjeti upravljati svime i pritom sačuvati mir.


No, kao da to nije dovoljno, ako se u određenom razdoblju života osjećate manje pod pritiskom, bit će dovoljno biti okruženi ljudima pod stresom da ga akumulirate i dopustite da vas njihov stres zarazi.
Stres bi, kao i prehlada, dakle bio lako prenosiv. Kako je to moguće?


Kroz zrcalne neurone, neurone koji postoje kako bi omogućili empatiju između nas i drugih.


Razmislite o tome: koliko ste se puta probudili, započeli dan puni energije, ali onda, kad stignete na fakultet, posao ili nakon susreta s nekim, vaše se raspoloženje promijeni i osjećate se umorno, tjeskobno ili nemirno?


Naravno, to također uvelike ovisi o vašem načinu interakcije s drugima i vašoj sposobnosti da se odvojite od osjećaja i reakcija drugih.


Kako izbjeći da se zarazite stresom drugih


Izoliranje ponašanja proizašlih iz stresa, primjena pozitivnog razmišljanja, pokušaj oslobađanja negativnih osjećaja i pronalaženje zdrave ravnoteže između posla i voljenih osoba, mogli bi biti načini da izbjegnete da postanete “zaraženi”.


Može biti vrlo korisno pogledati sebe izvana, zastati na trenutak i razjasniti sebi što osjećate.


Koje je podrijetlo vašeg trenutka uznemirenosti? Koliko stvari u vašem životu trenutno izaziva strah ili tjeskobu?


Ako na to imate logične odgovore iz kojih je jasno da u vašem životu ništa ne izaziva stresnu situaciju tada vjerojatno preuzimate stres drugih.