Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Zanimljiva uloga

Bizarna priča o podrijetlu popularnih graham krekera nastavlja zabavljati Internet

Autor: Lucija Sučić

05.02.2023. 09:11
Bizarna priča o podrijetlu popularnih graham krekera nastavlja zabavljati Internet

Foto: iStock“Molim vas, proguglajte zašto su izumljeni graham krekeri”, tweet je koji se često mogao pročitati na istoimenoj društvenoj mreži, a one koji ne znaju priču koja se krije iza toga, čeka iznenađenje…


Oni koji su bili dovoljno znatiželjni mogli su otkriti su da su graham krekeri zapravo stvoreni u pokušaju utaživanja seksualnih želja Amerikanaca početkom 1800-ih!


Naime, ideju iza popularne američke grickalice započeo je velečasni Sylvester Graham, prezbiterijanski svećenik iz Connecticuta koji je bio uvjeren da seksualni nagoni, uključujući masturbaciju, čine ljude fizički bolesnima i vode u izopačenost.
“Po Grahamovom mišljenju, korelacija između seksa i zdravlja bila je jednostavna: što je aktivnost bila nemoralnija, to je više tjelesne štete bilo naneseno”, prenosi Independent.


Prema Grahamu, prehrana je tu odigravala veliku ulogu u rasplamsavanju tih poriva, a velečasni je vjerovao da jedenje mesa i masnoće dovodi do prekomjerne seksualne aktivnosti.


Kako bi utjecao na smanjenje “neobuzdane seksualnosti”, Graham je predložio Amerikancima strogu vegetarijansku prehranu bogatu vlaknima, koja je uključivala korištenje njegovog “domaćeg neprosijanog pšeničnog brašna umjesto rafiniranog bijelog brašna”.


Grahamova vlastita verzija kruha, “bljutavi” kreker, za koji je vjerovao da je odgovor na prerađeni bijeli kruh, s vremenom je postao poznat te je počeo nositi upravo njegovo ime.


Iako se raspravlja o tome je li Graham doista stvorio prvi graham kreker (jer neki izvori tvrde da se recept za poznatu grickalicu pojavio tek nakon 30 godina), kreker još uvijek nosi njegovo ime.