Foto: Pixabay
Ljekovitih svojstava, a široko se koristi u fitoterapiji i prirodnoj medicini
Bazga ima vrlo snažna ljekovita svojstva koja proizlaze iz fitokompleksa bogatog važnim aktivnim sastojcima.
U biljnoj medicini, bazga se uglavnom koristi zbog svojih cvjetova i listova za pripremu infuzija i dekocija.
Koristi se kao oblog za ublažavanje opeklina, ogrebotina i sprječavanje pucanja kapilara.
Uvijek kao oblog izvrstan je saveznik protiv bolova u zglobovima, oteklina i bolova u mišićima nogu, gležnjeva i leđa.
U fitoterapiji se koristi kao dijaforetik za liječenje bolesti dišnog sustava, kao protuupalni lijak i diuretik.
Terapeutska svojstva bazge
Terapeutska svojstva ove biljke djeluju u širokom spektru na različite vrlo česte simptome i bolna stanja.
U tom smislu, bazga se ističe sa svojstvima diuretika, dijaforetika, antineuralgika, laksativa ili purgativa, antifibrilanta, emetika, antireumatika, stimulansa bronhijalne sekrecije, pročišćavanja.
Uz već nabrojanu upotrebu cvjetova i listova, bobice ove biljke također se koriste prije svega za pospješivanje dobrobiti probavnog sustava.
Zapravo, pomaže u suzbijanju zatvora i olakšava crijevnu pokretljivost.
Kako biste iskoristili njezin gotovo trenutačni laksativni učinak, moguće je napraviti uvarak ili biljni čaj od bobica ove biljke u kombinaciji s korom biljke koja ima diuretička i umirujuća svojstva.
Unos dekocija i biljnih čajeva na bazi bobičastog voća se, međutim, ne preporučuje se osobama s dizenterijom ili onima koji pate od kroničnih upalnih poremećaja rektuma.
Stoga je preporučljivo uvijek konzultirati svog liječnika opće prakse.
Kozmetička svojstva
U kozmetičkom području uporaba bazge je prilično ograničena.
Od cvjetova bazge može se pripremiti tonik i posvjetljujući losion za lice, učinkovit za normalizaciju lučenja lojnica kod masne i nečiste kože.
Kontraindikacije bazge
Iako je bazga prilično siguran lijek, njezinu primjenu uvijek mora pratiti stručnjak koji može dozirati točne količine u pripravcima.
Nadalje, jedenje svježih listova i sjemenki ove biljke izuzetno je opasno jer sadrže vrlo otrovnu tvar.
Čak i dodir sa svježim cvjetovima i listovima na koži može izazvati jake iritacije i osipe.
Zreli ljubičasti plodovi jedini se mogu koristiti u kuhinji i to nikako u prevelikim količinama.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Plodovi zemlje i mora
Prognoza FAO-a
Kava, kakao i čaj podižu troškove uvoza hrane u 2024.
Hrvatska
hrejting
Milanović i dalje vodi, najveći protivnik Primorac
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE