ponedjeljak, 4. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Sigurnost na prvom mjestu

Auto sjedalica ima rok trajanja pa evo preporuke koliko je dugo možete koristiti

Autor: Lucija Sučić

19.11.2022. 08:02
Auto sjedalica ima rok trajanja pa evo preporuke koliko je dugo možete koristiti

Foto: Freepik

Često je naveden na samoj sjedaliciAuto sjedalica za djecu jedna je od najvažnijih stvari koje morate imati za vašeg mališana, bilo da se radi o bebi i li malo većem djetetu.


Štoviše, u mnogim je rodilištima navedena kao obavezna stvar koju sa sobom morate donijeti, stoga nije nešto što možete i ne morate imati u autu, već se radi o nužnoj stvari koja vožnje vašeg djeteta čini što je više moguće sigurnom.


No, auto sjedalice mogu biti jako skupe, stoga nije začudno da je prva stvar koja vam padne na pamet kupiti polovnu ili pak ići linijom nasljedstva i staru sjedalicu od prvog djeteta, rođaka ili prijatelja staviti u funkciju za drugo.
Međutim, ono što malo ljudi zna je to da auto sjedalice imaju rok trajanja između 6 i 10 godina od datuma proizvodnje.


Ako se pitate zašto stvar popu auto sjedalice ima rok trajanja, evo nekih od razloga.


Dotrajalost


S obzirom na to da se radi o komadu opreme koji se veoma često koristi, nije začudno da s vremenom auto sjedalica jednostavno postane dotrajala. Kada biste samo zbrojili koliko puta se u njoj nešto prolilo, umrljalo od hrane ili koliko ste pak puta otvorili i zatvorili kopču od pojasa samo u jednoj godini, brojka bi bila poveća.


Naposljetku, radi se o potrošnoj stvari, a korištenje uzima danak na materijalima auto sjedalice što se u konačnici može odraziti na njenu efikasnost.


Promjenjivost regulacija i standarda


Proizvođači auto sjedalica konstantno brinu o poboljšanju i unaprjeđenju svojih proizvoda konstantnim testiranjima, te se nerijetko događa da se nekakva regulacija vezana uz auto sjedalice izmjeni.


Također, tehnologija neprestano evoluira, te se svako toliko pojavi neka nova opcija, materijal ili tehnologija koja služi unaprjeđenju u proizvodnji auto sjedalica. Sigurnost mališana u vožnji uvijek je na prvom mjestu, pa je stoga najbolje slijediti zadnje preporuke.


Limitiranost


Proizvođači auto sjedalica ne računaju s time da će se ista koristiti više od deset godina, stoga ne postoje testovi izdržljivosti starih i korištenih auto sjedalica. To pak znači da ne postoji sigurno saznanje kako će se auto sjedalica držati nakon nekoliko godina drugih ili trećih vlasnika, što predstavlja potencijalni rizik.


Sve u svemu, valja napomenuti da je poštivanje „roka trajanja” prije svega preporuka – nitko vas neće kazneno goniti radi stare auto sjedalice, no preporučljivo je uvijek, prema mogućnostima, koristiti novu auto sjedalicu kako biste bili maksimalno sigurni u njenu ispravnost.


Neki proizvođači rokove trajanja navode ispod ili na poleđini sjedalice, dok ga neki navode u uputama za korištenje.