Subota, 23. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Napravite razliku

Ako ste uvijek neuredni, isprobajte ovih 5 trikova: život će vam se promijeniti

Autor: Šarlota Brnčić

06.02.2023. 08:14
Ako ste uvijek neuredni, isprobajte ovih 5 trikova: život će vam se promijeniti

Foto: Pexels

U današnje vrijeme imati urednu kuću ogroman je pothvatTko ima vremena pospremati? Vjerojatno, u frenetičnom društvu u kojem svi živimo, nitko.


Stalno smo u žurbi, katapultiramo s jedne obveze na drugu – posao, kupovina, fakultet, teretana, aperitiv s prijateljima, tečaj kuhanja i tako dalje i tako dalje, a nikad nema vremena za pospremanje kuće.


Je li teško biti uredan? Ne. Traje li pospremanje dugo? Apsolutno ne!
Nudimo vam 5 lako primjenjivih strategija koje su vrlo korisne, a koje će vam pomoći da budete uredniji i organiziraniji:


1. Pronađite mjesto za svaki predmet


Često ne uspijemo pospremiti neki predmet jednostavno zato što ne znamo gdje bismo ga odložili – pa ga bacamo gdje god dok čekamo da mu nađemo mjesto.


U stvarnosti, da bismo bili uredni, prije nego što neki predmet donesemo u svoj dom, trebamo već razmisliti gdje ćemo ga smjestiti.


2. Odaberite jednostavan smještaj


Ova druga točka povezana je s prethodnom: nije dovoljno znati lokaciju određenog predmeta, potrebno je i da bude lako dostupan.


Ako to nije slučaj, zavladat će lijenost i taj predmet će na kraju uvijek biti “pod nogama”, daleko od svog mjesta.


Uzmimo primjer. Ako je kutija u kojoj držimo šalove postavljena na visoku policu u ormaru, teško dohvatljivu, i ako šalove koristimo svaki dan, na kraju ćemo ih stalno držati uza se jer nikada nećemo naći vremena izvući ljestve i popeti se do gornje police ormara.


Nasuprot tome, držimo li kutiju za šalove u blizini ulaznih vrata, prirodno je da čim uđemo u kuću šal skinemo i stavimo na njegovo mjesto, bez previše truda.


Jednostavan raspored nije uvijek estetski najprihvatljiviji, ali barem ćemo ga se (gotovo) sigurno pridržavati kada smo u žurbi i nemamo vremena biti uredni.


3. Prevarite svoju lijenost


Osim što nemamo vremena pospremati stvari po kući, često smo lijeni. Zato je toliko važno pronaći trikove koji nas na neki način tjeraju da budemo uredniji, a da ih gotovo ne primijetimo.


Opet, evo nekoliko primjera. Ako, čim dođete kući, negdje ostavite cipele i obujete papuče koje su već tu, pokušajte papuče posložiti tamo gdje obično držite cipele.


Ako imate ormar za cipele, kada izvadite cipele da ih obujete, papuče stavite na njihovo mjesto.


Na ovaj način, kad dođete kući, nećete ostavljati cipele uokolo, već ćete biti prisiljeni otići do ormara za cipele po papuče: u tom trenutku, stavljanje cipela na mjesto bit će gotovo obavezno korak.


4. Kupite mjerač vremena


Ne možemo živjeti od prijevara i trikova i ponekad se mora ozbiljno pospremiti.


S tim u vezi, predlažemo kupnju tajmera (alternativno, tajmer možete koristiti i na svom mobilnom telefonu).


Odredite interval od najviše pet ili deset minuta, ovisno o vremenu koje imate na raspolaganju, i organizirajte sve što možete u kratkom roku.


To može biti nekoliko minuta prije izlaska iz kuće ujutro, ili onih prije spavanja navečer, ili čak onih prije ručka ili večere.


Ako radite od kuće, razmislite o petominutnoj stanci za čišćenje.


Očito je da ne možete učiniti velike stvari u pet minuta, ali nemojte podcjenjivati ​​snagu ove navike: usmjerite pažnju na sobu, ladicu, vrata ormara i posvetite svu svoju energiju ovom prostoru.


Također, ako svaki dan provedete čak pet ili deset minuta čisteći svoju kuću, ubrzo ćete primijetiti odlične rezultate i vaša će kuća početi biti puno urednija.


5. Uklonite nered


Posljednji savjet, ali ne i najmanje važan, jest povremeno pospremiti nered ili ukloniti predmete koje više ne koristite, koji vam se ne sviđaju ili vam ne trebaju.