Petak, 24. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Simptomi

9 signala koje tijelo šalje ako imate manjak vlakana

Autor: Šarlota Brnčić

24.12.2022. 09:45
9 signala koje tijelo šalje ako imate manjak vlakana

Foto: Pexels

Da bismo održali zdravlje, trebali bismo uzimati pravu količinu vlakana dnevnoHranom obično unosimo vlakna, tvari koje su posebno važne za pospješivanje probavnih procesa, pravilan rad crijeva i, kako pokazuju neka istraživanja, smanjenje rizika od razvoja kroničnih bolesti poput dijabetesa i raka.


Vlakna se nalaze uglavnom u cjelovitim namirnicama, mahunarkama, voću i povrću. U nekim slučajevima, međutim, našoj prehrani ih nedostaje, pa se mogu pojaviti sljedeći simptomi:


1. Zatvor
Prvi i najčešći simptom nedostatka vlakana je nedvojbeno zatvor, jer te tvari zapravo pomažu pokretljivosti crijeva, a time i prirodnoj pravilnosti.


2. Oticanje abdomena


Manjak vlakana može se manifestirati nadutošću i grčevima u trbuhu. Natečeni trbuh i meteorizam uvijek su dio slike u kojoj je crijevo nadraženo i često se ne uspijeva dobro osloboditi fekalija te dolazi do zastoja i fermentacije.


3. Problemi s probavom


Uzimanje odgovarajuće količine vlakana također pomaže probavi, nedostatak stoga može uzrokovati probleme u ispravnom radu želuca.


4. Pospanost nakon jela


Zbog probavnih poteškoća i preopterećenih crijeva lako se nakon jela pojavi pospanost ako vlakna koja unosimo nisu dovoljna.


5. Osjećaj gladi


Vlakna vas obično zasite i stoga prehrana koja ih sadrži u pravoj mjeri pomaže u suzbijanju osjećaja gladi.


Inače ćete možda morati ponovno jesti čak i kratko vrijeme nakon što ste pojeli obrok.


6. Hemoroidi i fisure


Otežano pražnjenje zbog niskog unosa vlakana također može kao nuspojavu dovesti do pojave hemoroida i fisura koji pogoršavaju cjelokupnu sliku.


7. Visok kolesterol


Nekoliko je istraživanja pokazalo da vlakna pomažu u suzbijanju lošeg kolesterola, stoga se zbog nedovoljnog uzimanja vlakana možemo boriti s problemom visokog kolesterola (očito i zbog drugih čimbenika).


8. Visoki šećer u krvi


Negativan učinak nedostatka vlakana također se može odraziti i na šećer u krvi koji ove tvari prisutne u hrani pomažu smanjiti tako što na neki način kompenziraju višak šećera.


9. Sklonost prekomjernoj težini


Vlakna nam pomažu u održavanju zdrave težine. Nedostatak povezan s nepravilnom prehranom i sjedilačkim načinom života može dovesti do problema s prekomjernom težinom.