Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Loše navike

5 kobnih grešaka koje zasigurno radite kada sušite kosu

Autor: Mija Dropuljić

28.04.2023. 08:15
5 kobnih grešaka koje zasigurno radite kada sušite kosu

Foto: iStock

Kosa bez sjaja često se može povezati s metodom kojom je sušite nakon pranjaMnogi od nas upoznati su s ispucanim vrhovima i lomljivom kosom. No jeste li znali kako bi razlog tome mogla biti čak i tehnika kojom sušite kosu nakon pranja?


Mnogi od nas čine pet kobnih pogrešaka koje ne samo da rezultiraju lošom frizurom, već također uzrokuju da vrhovi naše kose postaju raspucani. Ako sušite kosu na pogrešan način, čak ni najbolja maska za kosu na svijetu neće pomoći. Kako bismo vas zaštitili od kronično oštećene kose, otkriti ćemo vam pet uobičajenih pogrešaka kod sušenja kose.


Svatko tko želi sjajnu, svilenkastu kosu voli ulagati vrijeme i novac u vlastitu rutinu kose. Obnavljajući šampon, hranjivi tretman, a ipak ponekad vaša kosa jednostavno ne želi sjajiti.
To bi zapravo moglo biti zbog načina na koji je sušite nakon pranja. Jer između fena i ručnika vrebaju neke zamke koje mogu imati loše posljedice na zdravlje vaše kose.


Trljanje mokre kose ručnikom


Ovo je jedna od najčešćih pogrešaka u rutini pranja kose. Izlazimo ispod tuša, zgrabimo ručnik i počnemo ga trljati. Gruba tkanina napada našu osjetljivu strukturu kose i trajno je oštećuje. Ako koristite ručnik, nježno osušite kosu njime.


Ostavljate kosu da se osuši preko noći


Ostavite li kosu da se osuši preko noći, riskirate pucanje vrhova. Kosa nam je posebno osjetljiva kada je mokra, a pokreti koje radimo dok spavamo lakše nego inače stvaraju male čvoriće koji kasnije znače da se vaša kosa više ne može raščešljati i kidaju se. Stoga uvijek potpuno osušite kosu prije spavanja!


Zaboravljanje zaštite od topline


Ako kosu ne sušite na zraku, obično koristite najbržu i najjednostavniju opciju: sušilo za kosu. No, kako vam jaka toplina ne bi oštetila kosu, ne smijete zaboraviti toplinsku zaštitu prije feniranja. Nekoliko prskanja proizvoda dovoljno je za stvaranje važnog zaštitnog sloja na kosi.


Fenirate kosu odmah nakon pranja


Posegnete li za sušilom za kosu, vlas bi uvijek trebala biti osušena bar ručnikom. Razlog? Izravna toplina na mokru kosu uzrokuje isušivanje strukture i postaje lomljiva. To želimo izbjeći! Prvo osušite kosu ručnikom ili je ostavite da se suši na zraku nekoliko minuta.


Nemate češalj u kući 


Bez obzira odlučite li se za klasični fen ili varijantu sušenja na zraku: držite ruke dalje od tvrde četke. Češalj je mnogo nježniji prema vašoj kosi! Fini češalj nježnije otpušta male neravnine i ne tako agresivno kao uobičajeno češljanje. Vaša kosa će vam biti zahvalna!