Foto: Pixabay
Osušeni lovorov list možete kupiti u gotovo bilo kojoj trgovini, ali ako ga imate u vrtu ili negdje u blizini gdje ga možete ubrati, taj će vašim jelima podariti još veće bogatstvo arome i okusa.
Listovi lovora obično se ne jedu, već se u kulinarstvu koriste kao pojačivač okusa.
Budući da svježi lovorov list ima izrazito gorak okus i opor miris, većinski se u svrhu kuhanja koristi osušeni, a kako biste ga pravilo osušili kod kuće, donosimo čak četiri metode kako to možete vrlo jednostavno napraviti.

Foto: Unsplash
Sušenje na zraku
Kako biste lovorovo lišće osušili na zraku, listove posložite u jednom sloju na lim za pečenje i pokrijte papirnatim ručnikom.
Lim stavite na tamno i suho mjesto gdje listovi neće biti izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti, te koje je dovoljno provjetreno i ventilirano.
Listovi lovora trebali bi se sušiti četrnaest dana, a možete ih okrenuti nakon prvog tjedna kako biste bili sigurni da se ravnomjerno osuše.
Ova metoda pomaže lovoru da sačuva svoja prirodna eterična ulja što će vašim jelima pružiti bogatu aromu.
Dehidrator
Listove lovora posložite u jednom sloju na pladanj dehidratora hrane.
Sušite ih od jednog do četiri sata, ovisno o stupnju vlažnosti zraka.
Znati ćete da je proces gotov kada listovi postanu smeđi i kruti. Ako ostane zelenih mrlja, ostavite lišće da se dulje suši.

Foto: Pexels
Pećnica
Začinsko bilje treba nisku temperaturu i cirkulaciju zraka kako bi se pravilno osušilo.
Ako lišće lovora želite osušiti u pećnici, namjestite ju na najnižu temperaturu (idealno na 90°C) i posložite listove u jednom sloju na lim za pečenje.
Listove lovora okrećite svakih dvadesetak minuta kako bi se osiguralo ravnomjerno sušenje, a trebali bi se osušiti za sat do dva.
Mikrovalna pećnica
Stavite listove lovora u jednom sloju na tanjur i stavite u mikrovalnu pećnicu trideset sekundi. Okrenite lovorov list, zatim pecite u mikrovalnoj još trideset sekundi.
Okrenite i pecite lovorov list u mikrovalnoj u intervalima od trideset sekundi dok se ne osuši, što može potrajati dvije do tri minute.
Prije i nakon sušenja
Kada se pripremate na sušenje lovorovog lišća, prvo što trebate napraviti je odabrati prikladno lišće – tamnozeleno i bez mrlja. Uberite listove s biljaka starih najmanje dvije godine, a najbolje ih je brati tijekom ljeta.
Prije sušenja ih dobro isperite pod tekućom vodom kako biste uklonili svu prljavštinu i prašinu, a zatim ih osušite od viška vlage papirnatim ručnicima prije nego što ih osušite.
Osušeni lovor čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili zatvorenoj plastičnoj vrećici. Osušeno lišće trajat će do godinu dana.
najnovije
najčitanije
Crna Kronika
Kriminalističko istraživanje
Sin zadarske gradske vijećnice prebio oca na spavanju, želio ga natjerati da mu prepiše dio kuće
Hrvatska
Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
Ljubičić: ‘Femicid je predvidljiv i sprječiv, ovo je 17. u Hrvatskoj ove godine’
Zadar
Adventski duh
Ovog vikenda u sklopu Adventa u Zadru započinje Đir po gradu i omiljena atrakcija za najmlađe
Zadar & Županija
GRADSKI VIJEĆNIK
Na Adventu napadnut Daniel Radeta! Napadač mu vikao da je “smrdljiva komunjara”
Zadar & Županija
NEZAVISNI
Erlić neće imati problema s “rukama” na proračunskoj sjednici. Podržat će ga i – Denis Barić
Crna Kronika
Nesreća
ZAVRŠEN OČEVID 26-godišnjeg radnika pregazio 19-godišnji kolega
Zadar
NE ZNA SE KRIVAC
OBRAT! Šibenski aktivist uhićen zbog sumnje da je razbio spomen-ploču sad će tužiti policiju
Zadar
Nova funkcija
Bivši župan postao savjetnik, evo gdje će raditi
Zadar & Županija
GRADSKI VIJEĆNIK
Na Adventu napadnut Daniel Radeta! Napadač mu vikao da je “smrdljiva komunjara”
Scena
ĐURĐICA BARLOVIĆ