
Foto: Pixabay
Osušeni lovorov list možete kupiti u gotovo bilo kojoj trgovini, ali ako ga imate u vrtu ili negdje u blizini gdje ga možete ubrati, taj će vašim jelima podariti još veće bogatstvo arome i okusa.
Listovi lovora obično se ne jedu, već se u kulinarstvu koriste kao pojačivač okusa.
Budući da svježi lovorov list ima izrazito gorak okus i opor miris, većinski se u svrhu kuhanja koristi osušeni, a kako biste ga pravilo osušili kod kuće, donosimo čak četiri metode kako to možete vrlo jednostavno napraviti.

Foto: Unsplash
Sušenje na zraku
Kako biste lovorovo lišće osušili na zraku, listove posložite u jednom sloju na lim za pečenje i pokrijte papirnatim ručnikom.
Lim stavite na tamno i suho mjesto gdje listovi neće biti izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti, te koje je dovoljno provjetreno i ventilirano.
Listovi lovora trebali bi se sušiti četrnaest dana, a možete ih okrenuti nakon prvog tjedna kako biste bili sigurni da se ravnomjerno osuše.
Ova metoda pomaže lovoru da sačuva svoja prirodna eterična ulja što će vašim jelima pružiti bogatu aromu.
Dehidrator
Listove lovora posložite u jednom sloju na pladanj dehidratora hrane.
Sušite ih od jednog do četiri sata, ovisno o stupnju vlažnosti zraka.
Znati ćete da je proces gotov kada listovi postanu smeđi i kruti. Ako ostane zelenih mrlja, ostavite lišće da se dulje suši.

Foto: Pexels
Pećnica
Začinsko bilje treba nisku temperaturu i cirkulaciju zraka kako bi se pravilno osušilo.
Ako lišće lovora želite osušiti u pećnici, namjestite ju na najnižu temperaturu (idealno na 90°C) i posložite listove u jednom sloju na lim za pečenje.
Listove lovora okrećite svakih dvadesetak minuta kako bi se osiguralo ravnomjerno sušenje, a trebali bi se osušiti za sat do dva.
Mikrovalna pećnica
Stavite listove lovora u jednom sloju na tanjur i stavite u mikrovalnu pećnicu trideset sekundi. Okrenite lovorov list, zatim pecite u mikrovalnoj još trideset sekundi.
Okrenite i pecite lovorov list u mikrovalnoj u intervalima od trideset sekundi dok se ne osuši, što može potrajati dvije do tri minute.
Prije i nakon sušenja
Kada se pripremate na sušenje lovorovog lišća, prvo što trebate napraviti je odabrati prikladno lišće – tamnozeleno i bez mrlja. Uberite listove s biljaka starih najmanje dvije godine, a najbolje ih je brati tijekom ljeta.
Prije sušenja ih dobro isperite pod tekućom vodom kako biste uklonili svu prljavštinu i prašinu, a zatim ih osušite od viška vlage papirnatim ručnicima prije nego što ih osušite.
Osušeni lovor čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi ili zatvorenoj plastičnoj vrećici. Osušeno lišće trajat će do godinu dana.
najnovije
najčitanije
Ostali sportovi
novi plivači
12 novih ribica u PK Jadera
Hrvatska
eurostat
Hrvatska u veljači s najvećim padom industrijske proizvodnje u EU
Hrvatska
ravnateljstvo civilne zaštite
Dopunom Registra osoba s invaliditetom želi se unaprijediti njihovo spašavanje
Zadar
javlja hep
Dio Zadra u srijedu bez struje, donosimo popis ulica
Svijet
"teroristički napadi"
Napadi u francuskim zatvorima, izgleda da je stvar u kokainu
Crna Kronika
kaznena prijava
U domu Filipjanca pronađen kokain
Županija
ročište
Ispitane tražbine vjerovnika MasVina: obitelji Željka Uzelca nisu priznali 316.000 eura tražbine
Zadar
odlična lokacija
Atraktivan državni prostor u Zadru iznajmljen za šest tisuća eura
Zadar
okupljanje struke
Na konferenciju u Zadar stigla velika imena anesteziologije
Županija
tradicija