Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Okupljanje u Podstrani

Zlatko Dalić uoči početka novih kvalifikacija: "EURO u Njemačkoj je jedan od razloga što samo ostao"

Autor: Portal Novi list

20.03.2023. 11:25
Zlatko Dalić uoči početka novih kvalifikacija:

Foto: Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Veliko natjecanje nas čeka, moramo napraviti taj prvi korak i biti među dvije reprezentacije. Imamo kvalitetu, ali moramo biti oprezni i biti jako koncentrirani - rekao je DalićRIJEKA Zlatko Dalić okupio je ovoga ponedjeljka hrvatske reprezentativce u Podstrani, a uoči prvog susreta kvalifikacija za EURO 2024. godine protiv Walesa u Splitu. Izbornik je prvo prokomentirao novi ugovor s HNS-om.


–  Napravili smo rezultate koji su veličanstveni, sjajni u ovih 5 godina – započeo je Dalić. – Puno je to više od ciljeva koji su bili postavljeni. Možda nismo ni svjesni što smo napravili, ali bit ćemo kroz skoro vrijeme. Pored svega, osjećam da imam energije, snage i motiva zajedno s igračima i stožerom, navijačima i vama, nastaviti s reprezentacijom i pokušati opet napraviti dobar rezultat. Svaki naš cilj mora biti plasman Hrvatske na veliko natjecanje. Sve drugo je plus. Moramo zadržati dobru atmosferu, zajedništvo koje vlada, biti jedna pozitiva. Kreću nova natjecanja, ima motiva da nastavim s reprezentacijom, nije bilo dilema. Moramo slagati novu reprezentaciju za idućih 6-7 godina. Imamo potencijala, kvalitete. Podigli smo ljestvicu visoko, ima tu dosta očekivanja, to može biti dvosjekli mač. Moramo ići korak po korak, ta očekivanja treba i opravdati a mi imamo kvalitetu za to. Hvala Savezu na povjerenju i suradnji. Bez te spone nema rezultata. To smo napravili, idemo svi zajedno dalje u nove pobjede.


Vatreni će na protiv Walesa zaigrati na rasprodanom Poljudu, a u slučaju plasmana na EURO u Njemačkoj čeka ih “domaćinska atmosfera”.


– Mi sad krećemo u kvalifikacije, moramo se plasirati na EURO. Veliko natjecanje nas čeka, moramo napraviti taj prvi korak i biti među dvije reprezentacije. Imamo kvalitetu, ali moramo biti oprezni i biti jako koncentrirani. Vodio sam Hrvatsku na dvije kvalifikacije i uvijek smo bili prvi u skupini. Bilo bi to ogromno natjecanje za nas. U Njemačkoj će biti 20, 30 tisuća naših navijača, to nam je zadovoljstvo i izazov. Ja sam bio u Njemačkoj 2006. kao navijač, u Berlinu se ona atmosfera možda nikad nije ponovila. To je bilo čudesno. To me veseli. Jedan od razloga što sam ostao je taj EURO. Ali, moramo to ostvariti i biti koncentrirani.


Povratak navijača– Hrvatska nogometna reprezentacija mjesto je okupljanja hrvatskog naroda i tako se ponašamo. Veselimo se da će Torcida doći. Htjeli bismo da dođu Boysi, Kohorta i Armada. Svi su dobrodošli. Dok sam ja tu, težit ćemo da okupljamo sve hrvatske navijače – rekao je Dalić.


 


 Forma igrača koji nose reprezentaciju?


– Dobar dio igrača koji su prošli SP imali su problema. Polako se vraćamo. Pauzirali su Brozović, Kovačić, Kramarić… Ali, kad dođemo tu moramo to zaboraviti. Vidjet ćemo u kakvom smo stanju i naći najbolje. Nije najbajnija situacija s igračima, ali znali smo rješavati takve probleme kroz kvalifikacije.


Ozljeda Petkovića u derbiju protiv Rijeke?


– Znat ćemo cijelu situaciju danas. Neki neće čak stići ni na trening. Petković ima ozljedu, bio je na magnetu, doći će, ne znamo još što je. Ivušić neće stići na trening… Sutra ću vam znati sve konkretnije reći kad vidimo kakvo je stanje sa svima. Modrić? Sve ovisi o njemu, što on misli i kako se bude osjećao. Ja bi volio da on bude što duže s nama, ali odluka je na njemu – rekao je Dalić.