Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Kvalifikacije za OI

Žilavi Austrijanci popustili tek u drugom dijelu

Autor: Alen Plahinek

14.03.2024. 21:45
Žilavi Austrijanci popustili tek u drugom dijelu

Foto: Pixsell



Hrvatska rukometna reprezentacija pobjedom je otvorila kvalifikacije za Olimpijske igre. Svladana je Austrija 35:29 u jednoj vrlo dobroj utakmici u kojoj je Hrvatska prvo svoje vodstvo “okusila” tek u 33. minuti utakmice. Austrijanci su vodili gotovo tijekom cijelog prvog poluvremena, no u drugom poluvremenu Austrijanci su ušli u hrvatski mlin koji ih je uništio.


Iznimno nervozno napadački smo otvorili utakmicu protiv najugodnijeg iznenađenja Europskog prvenstva prije nepuna dva mjeseca. Mostl nam je obranio prvi udarac, a onda su se zaredale što tehničke greške u duljim napadima, što greške prilikom predaje lopte u kontri i polukontri, dok su Austrijanci koliko-toliko mirno rješavali svoje napade. Ipak, valja reći kako je obrana korektno funkcionirala u samom početku. Odjurili su Austrijanci u tom samom početku na 1:5.


Čvrsto poluvrijeme


Nakon malo manje od deset minuta napadački se “odčepilo”. Šoštarić je realizirao polukontru, zatim su zabili Martinović i Cindrić te je zaostatak smanjen na samo minus jedan (4:5). Zagrijao se hrvatski motor nakon desetak minuta, obrana je natjerala Austrijance na pasivni napad dva puta, a Mandić je počeo braniti. Počelo je izgledati jako dobro, a onda crveni karton. Gojun je neoprezno po licu udario Božovića, a suci su nakon pregleda snimke pokazali hrvatskom obrambenom “bedemu” izravni isključujući karton. Na sreću nije to obeshrabrilo Hrvate, naročito kada je Mandić upisao još jednu obranu i zadržao minus jedan (7:8).




Napadački je apsolutno sve profunkcioniralo nakon što se riješilo prvotnog grča. Počelo je sve ulaziti, a uz odličnog vratara uspjeli smo preko brze tranzicije i Marina Šipića izjednačiti u 19. minuti (9:9).  Dobili smo i igrača više u tom periodu i odradili ga korektno – izradili akcije za višak na krilo ili pivotu. Agresivno, upravo onako kako i treba to izgledati, funkcionirala je obrana, no u 22. minuti Bilyk je projektilom s deset metara vratio Austrijance vodstvo. Ubrzo nakon toga napadačku grešku Hrvatske kontrom je kaznio Weber, što je izbornika Sigurdssona nagnalo na prvu minutu odmora u 23. minuti (11:13). Vratili smo se ponovno u susret golovima Srne i Klarice. Austrijanci su još dva puta poveli do kraja prvog dijela, no Hrvati su se svaki puta vraćali, posljednji puta preko Klarice za 16:16 na predahu.


33 minute


Ako smo svi mislili da se “odčepilo” u desetoj minuti, onda je početak drugog dijela jednak bajci. Wagner je zabio za austrijsko vodstvo 16:17, a onda je krenuo uragan zvan Ivan Martinović. Zabio je Marta iz izrađene akcije, zatim za prvo vodstvo na utakmici u 33. minuti na prazni gol pa onda Načinović iz polukontre, a samo nekoliko sekundi nakon Martinović istrčao kontru nakon napadačke greške Austrijanaca za ogromnih plus tri (20:17).  Ovu vrelu juhu, dodatno su zakuhali hrvatski vratari – Mandić s četiri obrane iz igre, koji je u 37. minuti došao do 11 obrana na utakmici. Jednu je dodao Kuzmanović koji je obranio sedmerac Weberu.


Puno, puno lakše se disalo nakon skidanja tog bremena u vidu lova na izjednačenje tijekom cijelog prvog poluvremena. U 45. minuti izbornik Sigurdsson se odlučio na promjenu vratara pa je tako među vratnice stao Kuzmanović i startao fenomenalno. Prvi udarac otišao je daleko od gola, a drugi udarac je obranio. U napadu nastavljeno je beskompromisno “trpanje” i austrijski izbornik Aleš Pajovič u 46. minuti morao je pokušati spasiti što se spasiti da te je pozvao time-out pri rezultatu 26:21 za Hrvatsku.  Imao je Kuzma “u nosu” Webera te mu je obranio i udarac s krila te počeo spuštati zastor na utakmicu. Probali su Austrijanci 7 na 6, igru koja ih je krasila na Euru, no  jednostavno nije ništa išlo.


Pokazali smo pravo lice. Obrana je bila vrlo agresivna od samog starta, tjerala protivnike na jako puno pasivnih napada. Napadački, bilo je mučenje u startu, no kada je proradilo – to je bilo to. Od trenutka kada smo ušli u vodstvo sve je bilo sigurno. Bili smo poletni, radili mudro za pivote i za krila, tranzicija je funkcionirala, a za svaki slučaj bili su tu i vanjski šuteri. Igra s igračem više – postojana, što je svakako stavka koja najviše treba veseliti.  Naravno, ne smije se zaboraviti na odlični dvojac između vratnica. Mandić je s vremenom postao enigma Austrijanaca, a onda je Kuzmanović donio svoj neki “kod” za tu enigmu i totalni “uneredio” Austrijance.


Sljedeći susret igra se u subotu protiv Njemačke od 14:30. Nijemci su u prvom susretu ove skupine kvalifikacija s 41:29 favorizirano slavili protiv Alžira.