Četvrtak, 4. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Ana Mandić

Zadranka ponovno prvakinja Slovačke: 'Zadovoljna sam, ali je vrijeme za drugi klub'

Autor: Šime Ćurko

15.05.2024. 09:54
Zadranka ponovno prvakinja Slovačke: 'Zadovoljna sam, ali je vrijeme za drugi klub'

Foto: LUKAŠ DROPPAN/BC PIEŠTANSKE ČAJKI



U Slovačku je otišla prije dvije godine. Izbor je bio Pieštanske Čajki, klub s kojim je osvojila dvije titule prvaka države, jedan Kup te Alpe Adria kup. To su joj prvi seniorski trofeji u karijeri. U federalnom kupu, u kojem su nastupile ekipe iz Češke i Slovačke, osvojeno je drugo mjesto, nakon što u finalu je bolja bila ekipa češkog Brna.


– Jako sam zadovoljna. Uvjeti za žensku košarku u Slovačkoj su po svemu na višoj razini od onih koje imamo u Hrvatskoj. U našem klubu sve je na jednom mjestu, treninzi, teretana, ručak. Osim toga, ženska košarka je sport broj jedan u gradu, praktično nema nešto drugo. Uz veliku podršku navijača bio je pravi užitak igrati u takvoj sredini – kaže Mandić, koja će, bez obzira na sve epitete kojih ne štedi kada govori o svom klubu, u sljedećoj sezoni promijeniti sredinu.


– Odlazim iz Slovačke, a gdje će to biti još ne znam. Imam menadžera koji vodi brigu o tome. Rekla sam mu svoje želje, pa ćemo vidjeti. Nadam se klubu u kojem ću moći nastaviti svoj razvoj.




Pieštanske Čajki su obilježile posljednje tri sezone u Slovačkoj, u kojima su osvojene titule prvakinja, a lani su u svoje vitrine donijele duplu krunu.


– Ove godine nismo osvojili Kup, u finalu smo izgubili od Slavije iz Banske Bistrice, koja je bila favorit i u finalu doigravanja za prvakinje. Imale su individualnu kvalitetu, ali smo ekipno bile na višoj razini. To je i odlučilo finalnu seriju, u kojoj smo bile bolje s 3-0.



Osim što je igrala u kvalitetnijoj ligi od hrvatske, Mandić je posljednje dvije sezone nastupala u Eurokupu.


– Lani smo prošle skupinu, ove godine nismo, Bile smo jako blizu i šteta što nismo izborile eliminacijski dio. Eurokup je odlično iskustvo, to je vrlo kvalitetno natjecanje od kojeg je koristi imala cijela ekipa i sigurno nam je to pomoglo osvojiti prvenstvo. Dok smo bile u Eurokupu igrale smo dvije utakmice tjedno, što je doprinijelo kvaliteti cijele ekipe.


Mandić je karijeru počela u Zadru, za koji je igrala do 2019. godine, nakon čega je tri sezone provela u Medveščaku.


– Čestitam Zadru na povratku u Premijer ligu. Redovno se čujem s trenericom Josipom Zanki, i znam koliko je velika radnica. Djevojke koje su sada u ekipi su došle uglavnom nakon mog odlaska, tako da ih ne poznajem, ali pratim kako Zadar igra i odlično je da su se s tako mladom ekipom vratile među najbolje ekipe.


U lipnju će se okupiti i reprezentacija, u kojoj Mandić ima sve značajniju ulogu. Hrvatska će odigrati nekoliko pripremnih utakmica, a glavni dio posla je na jesen, kada su na rasporedu kvalifikacije za Europsko prvenstvo. U skupini su još Španjolska, Nizozemska i Austrija, a Hrvatska je do sada upisala pobjedu i poraz.


– Imat ćemo kontrolno okupljanje koje će biti i dio priprema za ono što nas očekuje u kvalifikacijama.Reprezentacija je uvijek posebno zadovoljstvo i nadamo se da ćemo biti i najjačem sastavu u kvalifikacijama – zaključila je Mandić.


Inače, Pieštany je grad u zapadnoj Slovačkoj s 27 tisuća stanovnika, a Pieštanske Čajki su zapravo Pieštanski galebovi. Riječ je o vrlo mladom klubu, osnovanom 2012. godine, koji je prije tri titule šest puta bio viceprvak Slovačke.